Londoni elemző: Matolcsy rontja a forintot

Vágólapra másolva!
Nem külső támadás, hanem Magyarország belső problémái okozzák a forint látványos gyengülését - állítja az egyik neves londoni elemzőcég. A Capital Economics szerint a magyar jegybank elnöki címére esélyesként emlegetett Matolcsy György az egyik ilyen ok lehet.
Vágólapra másolva!

A globális piaci hangulati mérőszámok tanúsága szerint belső okok álltak az elmúlt napok forintgyengülési hulláma mögött - állítja keddi helyzetértékelésében egy neves londoni pénzügyi elemző.

William Jackson, az egyik legnagyobb citybeli gazdasági-pénzügyi elemzőház, a Capital Economics felzárkózó piacokra szakosodott vezető közgazdásza befektetőknek kedden összeállított elemzésében felidézi, hogy a magyar kormány álláspontja szerint külső spekuláció okozta a forint árfolyamveszteségét. Jackson grafikus elemzéssel kimutatja ugyanakkor, hogy a forintgyengülés időben éppen egybeesett a globális piaci volatilitás egyik fő mércéjének tekintett, a befektetői kockázatvállalási hajlandóság megítélésére is használt VIX index lendületes csökkenésével, ami az árfolyam-kilengési hajlam mérséklődését és a piaci hangulat javulását jelezte.

A Capital Economics elemzője szerint ebből úgy tűnik, hogy a forint árfolyammozgását jelenleg nem a globális kockázatvállalási készség ingadozásai, hanem belső tényezők vezérlik.

A Capital Economics londoni elemzője szerint a fordulatot az is mutatja, hogy a korábbi hónapokban folyamatosan mélyült a magyar gazdaság recessziója, az IMF-megállapodásról szóló tárgyalások pedig "befagytak", ám a forint mindezek ellenére - egészen az elmúlt napok gyengüléséig - meglehetősen stabil maradt. Jackson szerint a forintárfolyamra ható helyi tényezők jelentős kockázatokat hordoznak, és ezek közül is elsődleges a Magyar Nemzeti Bank (MNB) élén esedékes vezetőváltás.

A Capital Economics londoni közgazdásza megerősítette a ház már korábban is hangoztatott véleményét, miszerint Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter jelölése lenne ebből a szempontból a legvitatottabb lépés, és így ez eredményezné a leghevesebb piaci "visszacsapást" is. Az elemző szerint az új MNB-elnök személyével kapcsolatos piaci aggodalmak erősödése miatt valószínűnek látszik, hogy a következő hónapokban további eladási hullámok lesznek a magyar befektetési eszközök piacain. Jackson közölte: a cég nem tartja kizártnak, hogy a forint akár a 310 forint/eurós szintig is eljut e folyamat során.