Óriási felárat fizethetünk az E.ON-ért

Vágólapra másolva!
Mártha Imre, korábbi MVM-vezér szerint legalább 500 millió euróval több készül fizetni az E.ON cégeiért az állam, mint amennyit érnek.
Vágólapra másolva!

A magyar állam sokkal többet készül fizetni az E.ON két földgázzal foglalkozó cégéért, mint amennyit azok reálisan érnek - nyilatkozta az Indexnek a Magyar Villamos Művek korábbi vezérigazgatója.

"Több helyen nyilvánosságra került, hogy vagyonértékelések történtek az ügyben. A piacon keringő és hozzáférhető információk alapján úgy tudom, hogy az egyik vagyonértékelés 40 millió euróról, a másik körülbelül 300 millió euróról szólt. A vételár pedig minden bizonnyal 800 millió euró felett lesz, ha a hivatalos nyilatkozatokból nem is lehet tudni, de az iparágban jártas szakértők nagyjából ezt a nagyságrendet jelölik meg. Ebben az esetben pedig azért van egy 500 millió eurós különbség" - mondta Mártha Imre (290 forintos euróárfolyamon ez az összeg megközelítőleg 145 milliárd forintnak felel meg.)

"Nekem úgy tűnik, hogy a miniszterelnök kezét nem fogta senki, amikor aláírta ezt a nyilatkozatot. Az a gyanúm, hogy senki nem mert neki szólni, hogy főnök, ezt ne így, ne ennyiért. Jó szándéktól vezérelve aláírt valamit, amit most az apparátus kétségbeesetten próbál papírokká transzformálni, de ez gazdaságilag és jogilag elfogadható módon nagyon nehezen megy" - tette hozzá Mártha Imre, aki jelenleg az ELMIB energetikai csoportot vezeti.

A volt MVM-vezér a büntetőjogi felelősség kérdését is felveti. "Éppen a Fidesz vezette be azt a büntetőjogi gondolkodást, hogy nemcsak az aláíró felel, hanem a döntéshozó testületekben ülő igazgatósági és felügyelőbizottsági tagok is. Tehát aki egy kifogásolható előterjesztést megszavaz, előterjeszt, az belekeveredhet. Azt gondolom, van némi aggodalom a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő és az MVM igazgatóságában is ezzel kapcsolatban" - mondja.

Orbán Viktor kormányfő és az E.ON elnöke november végén írt alá szándéknyilatkozatot arról, hogy a cég gázüzletága átkerül az MVM-hez. A részletekről a szűkszavú közlemény nem sokat mond: december 15-ig mindent megtárgyalnak, január végéig pedig aláírják a részvény-adásvételi szerződést a felek. Az árról nincs szó a közleményben.

Az E.ON-csoport gázipari érdekeltségeinek az átvételét már három hónapja említette Orbán Viktor kormányfő. A miniszterelnök Sopronban egy ifjúsági rendezvényen hozakodott elő azzal, hogy "pillanatokon belül" átveszi az állam az E.ON gázüzletágát. Augusztus végén Orbán személyesen tárgyalt a német cég elnökével. A háttérben azonban lassan haladtak a dolgok.