Autóstáskában vagy drága ügyvédeken keresztül szivárognak a forintok

Vágólapra másolva!
Ma már felér egy önfeljelentéssel, ha valaki egy aktatáskányi készpénzzel beállít egy svájci bankhoz. A vagyon kimenekítésének, adóoptimalizálásnak mégis számos módja van, és 2012 nyara óta egyre több magyar érzi úgy, hogy nincs jó helyen itthon a pénze.
Vágólapra másolva!

Külföldi számlát nyitni meglepően egyszerű. Elég beírni a Google-ban, hogy külföldi bankszámla, és már özönlenek az ajánlatok. A népszerű célországok - köztük Szingapúr, Hongkong, Málta - bankjaiban jellemzően igazolni kell a személyazonosságot, a lakcímet, sok esetben banki referenciát kérnek, de ennél több nem szükséges egy számlanyitáshoz. Igaz, a bankok általában a tőke eredetét is vizsgálhatják.

Az egyik, külföldi bankszámlanyitást szolgáltatóként kínáló weboldal szerint néhány svájci, liechtensteini bankban és Indiában még online számlanyitásra is van lehetőség. Más országoknál online nem működik a dolog, de nem feltétlenül kell odautazni, tanácsadók bevonásán keresztül is megoldható a számlanyitás.

A külföldön lévő magyar pénzek - amelyeket a kormány összességében legalább 1000, egy tanácsadó cég akár 2000 milliárdnyira is becsül - szerdán kerültek ismét előtérbe. Lázár János ekkor jelentette be, hogy 35 százalékos visszamenőleges adót vetnének ki ezek egészére vagy az adózatlan részükre.

Feketepénzt nehéz kivinni

Aki jelentősebb összeget tart kint, vagy éppen egy egyszerű számlanyitásnál többre vágyik, persze nem online szolgáltatóknál intézte ügyeit, hanem felkereste az erre szakosodott ügyvédi irodákat, pénzügyi tanácsadókat.

Egy ilyen, offshore-tanácsadással, adóoptimalizálással és külföldi bankszámlák nyitásával több mint egy évtizede foglalkozó cég vezetője azt mondta, hogy bármelyik magyar cég vagy magánszemély minden további nélkül nyithat bankszámlát külföldön, de az adott összegen keletkező hozam után magyar adózóként itthon kell leróni a terheket. A feketén szerzett vagy nem leadózott pénz eltüntetésére külföldi bankszámla nyitása nem alkalmas.

"Sokan úgy gondolják, hogy az illegálisan szerzett pénzt csak simán be lehet tenni az egyik svájci bankba, és meg van oldva a dolog. Ez ma már azonban nem ilyen egyszerű" - fogalmazott a cégvezető.

Már előre kialakított tájékoztatóink vannak az érdeklődőknek, általában ajánlásokon keresztül találnak meg - mondta egy offshore cégek alapításával is foglalkozó budapesti ügyvéd, szintén neve elhallgatását kérve. Bankszámlanyitás után ritkábban, inkább a cégalapítások és a bizalmi vagyonkezelés szolgáltatásai iránt érdeklődnek - tette hozzá. Míg korábban csak a legvagyonosabbak kértek ilyen tanácsokat tőlük, az elmúlt egy évben állítása szerint egyre több, csak magyar mércével nézve gazdag - Nyugaton inkább középosztályba tartozó - ember is megkeresi.

Mindez egybevág a Blochamps privátbanki tanácsadó cég legfrissebb elemzésével is. A középosztály a 2012 januári pánik során - amikor az euró árfolyama hirtelen 320 forint fölé ugrott - elvesztette szüzességét, írják. "Nagyon sokan nyitottak ugyanis külföldön számlát azok közül, akik korábban nem is terveztek ilyesmit, hiszen pénzügyeik szerkezete alapvetően nem tenné szükségessé a földrajzi diverzifikálást" - áll az elemzésben. Ezzel magyar szempontból épp az a gond, hogy aki már megteremtette a pénz kimenekítésének lehetőségét, az később sokkal könnyebben tesz is át külföldre vagyonokat, akár kisebb forintpiaci bizonytalanságok hatására is.

Feltehetően ebből a körből kerültek ki a legtöbben, akik nem svájci, vagy szingapúri számlát nyitottak, hanem egyszerűen beraktak az autóstáskájukba pár ezer, néhány tízezer eurót, és kiautóztak vele egy burgenlandi bankba. "Zsákszámra hozzák a pénzeket" - mondta egy ilyen, a határtól néhány tíz kilométerre fekvő bankfiókban egy magyar vállalkozónak a banki alkalmazott. Az üzletember szintén tavaly év elején határozta el, hogy Ausztriában tartja megtakarítása egy kis részét, ami aranytartalékként szolgálhat.

Offshore cégeken keresztül könnyebb

Akinek nem csupán az a célja, hogy már meglévő és leadózott pénzét kivigye az országból, hanem adót is szeretne megspórolni, folyamodhat más eszközökhöz is. Az offshore-országokban lévő cégek egyik jellemző módszere, hogy egy tanácsadási szerződéssel kötődnek valamilyen magyar vállalkozáshoz vagy magánszemélyhez. Így könnyen lehet tanácsadási díjakon keresztül pénzeket átemelni alacsony adózású területekre, ahonnan aztán akár svájci bankszámlákra is vándorolhat a pénz.

Azzal is adót lehet megtakarítani, ha a cég egyik tulajdonosa van bejegyezve valamilyen alacsony adózású államban. Csányi Sándor, az OTP Bank elnök-vezérigazgatójának cégében is volt például egy Szingapúrban bejegyzett vállalkozás. Az egyik leggazdagabb magyar élelmiszer-ipari vállalkozásait (többek között Mizo, Pick Szeged) összefogó Bonafarm tulajdonosai között 2009-től tavaly nyárig szerepelt a CSIM Pte Ltd.

Forrás: AFP/Fabrice Coffrini

Az adóoptimalizálásnak van egy új fajtája is, mégpedig az úgynevezett adózási célú migráció. Ez azt jelenti, hogy van egy cégtulajdonos, akinek mondjuk Szlovákiában, Romániában, Magyarországon is van cége, amelyekből osztalékot vesz fel. A pénzből ezekben az országokban adóznia kell, de ha bejelenti magát mondjuk Dubajba, akkor a bevételéből egy fillér adót nem kell fizetnie, igaz, ehhez szükséges az is, hogy több mint fél évet az arab országban tartózkodjon.

Megéri

A külföldi bankszámlának egyébként számos más előnye van is van. Egy svájci bank sokkal több befektetési terméket és szélesebb körű szolgáltatást kínál egy-egy ügyfélnek, mint a magyar bankok. Cégeknél pedig szintén indokolt lehet a külföldi számlanyitás. Például egy olyan társaságnak, amelyik naponta legalább 30-40, kisebb összegű, mondjuk 300-500 eurós átutalást bonyolít, a baltikumi bankokban érdemes számlát nyitnia, azok kétszer, háromszor olcsóbban lebonyolítják az utalásokat, mint magyar társaik.

Lehet más előnye is egy offshore háttérnek "Mondjuk egy cégtulajdonos halálánál itthon az örökösödés hetekig, hónapokig eltarthat, ezalatt pedig lerabolhatják a céget a vezetők. Egy offshore területen bejegyzett magánalapítvány bevonásával megoldható, hogy a cégtulajdonos halála esetén ki és milyen jogosítványokkal viheti tovább a céget. Ez egy félórás procedúra" - tette hozzá az offshore ügyekkel is foglalkozó tanácsadó.

Svájci fehér pénz

A svájci bankok tavaly hirdették meg a fehér pénz stratégiáját, amely azt jelenti, hogy csak a tiszta forrásból származó, vagyis az adózott pénzeket látják szívesen. A bankok manapság a számlanyitáskor nagyon sok kérdést tesznek fel, számos dokumentumot kérnek, és vizsgálják a pénz eredetét is. Nem csak az ügyfél érkezésekor érdeklődnek, hanem folyamatosan monitorozzák a pénzek útját. Vannak feketelisták a bankoknál, amelyeken a kétes ügyfeleket, számlákat számon tartják, ha ilyennel kerül kapcsolatba az ügyfél, akkor a bank akár zárolhatja is az összeget. Hasonló a helyzet Hongkongban is.