Vágólapra másolva!
A nőket és a kislányokat sújtja a legerősebben a globális gazdasági visszaesés - állítják gyermekjogi szervezetek. A lányok körében nőtt a csecsemőhalandóság, több nő éhezik, s ezek a folyamatok visszavethetik a korábbi öt év törékeny eredményeit - mutatott rá a Plan International és az Overseas Development Institute jelentése, amelyet a Davosban kezdődő világgazdasági fórumra is beterjesztenek.
Vágólapra másolva!

"Ez azért sokkoló, mert nem hiszem, hogy bárki is észrevenné, mi történik" - mondta a BBC-nek Nigel Chapman, a gyerekjogi Plan International vezérigazgatója, hozzátéve, hogy a válság évei alatt regisztrált halandóság a kislányok körében ötször olyan gyorsan emelkedett, mint a fiúknál.

A gazdasági teljesítmény 1 százalékos visszaesése 7,4 ezrelékkel emeli meg a halandóságot a kislányoknál, miközben a fiúknál 1,5 ezrelékkel - idézte Chapman a Világbank 59 országra kiterjedő kutatását.

A gazdasági válságnak és a tömeges elszegényedésnek a nagyobb lányokra nézve is sok káros hatása van, őket egyre nagyobb számban veszik, vették ki az iskolából, hogy tanulás helyett inkább dolgozzanak, hiszen az édesanyjuknak is többet kellett dolgozniuk, ráadásul kevesebb bérért. Ennek következtében 29 százalékkal esett az általános iskolát befejező lányok aránya, a fiúknál 22 százalékkal. Mindeközben megemelkedett a kényszerből kötött gyerekházasságok száma, a családok ugyanis sok esetben nem tudták etetni, eltartani a gyerekeiket.

A jelentés egy másik megállapítása szerint a lányok és a nők kevesebbet esznek azért, hogy a kenyérkereső férfinak több jusson, így az alultápláltság és az éhezés is sokkal gyakoribb a nők körében, és mivel a nők kevesebb és rosszabb egészségügyi ellátáshoz jutottak, mint a férfiak, megugrottak a terhesség alatti halálozási kockázatok is. "Gyengébbek és betegesebbek lettek, belekerültek egy lefelé mutató spirálba" - fogalmazott Chapman.

A nők alapvető emberi jogai egyre nagyobb veszélyben vannak - mondta a jelentést ismertetve Nicola Jones, az Overseas Development Institute kutatója. A két szervezet ezért nemzetközi programokat szorgalmaz, és ajánlásaikat a héten kezdődő világgazdasági fórumra is beterjesztik Davosban.