Vágólapra másolva!
A magyar vezetők hatvan százaléka bízik abban, hogy a cége növekedni fog 2013-ban. Az ügyfélnél fontosabb tényezőnek tartják az államot.
Vágólapra másolva!

A magyar vezetők hatvan százaléka bízik abban, hogy növekedni tud 2013-ban a PricewaterhouseCoopers (PwC) felmérése szerint. A pénzügyi tanácsadócég nemzetközi felmérése negatívabb képet mutat, a világ vezetői közül csak 36 százalék hisz a növekedés lehetőségében.

Tizenhatodik alkalommal kérdezte meg a PricewaterhouseCoopers (PwC) pénzügyi tanácsadócég a világ vezérigazgatóit a következő évi várakozásaikról. Az összkép rendkívül negatív, a vezetők több mint fele stagnálást vár, 28 százalékuk visszaesésre számít és csak 18 százalék hisz a fellendülésben. A magyarországi felmérés feldolgozása még folyamatban van, ám a PwC közleménye szerint az már látszik, hogy a cégvezetők több mint negyede bizakodó a globális gazdasági helyzettel kapcsolatban. Abban pedig a magyar vezetők hatvan százaléka bízik, hogy a cége növekedni tud 2013-ban.

A kormány a legfontosabb

A nemzetközi vezetőket leginkább a kiszámíthatatlan növekedési kilátások, a kormányzatok államadósság-kezelő intézkedései és a túlszabályozottság aggasztják. A vezérigazgatók nem gondolják, hogy ezek a problémák egy éven belül megoldhatók lennének. A legtöbb odafigyelést igénylő tényezőnek az államot és a szabályozó hatóságokat tartják a cégvezetők. A világgazdaság helyzetére adott kormányzati reakciókat pedig a legnagyobb kihívásként értékelik.

Az eddig feldolgozott magyar válaszok alapján a hazai cégvezetők a legfontosabb szereplőket is máshogy rangsorolják. A kormány és a szabályozó hatóságok a legfontosabbak, az ügyfelek csak őket követik. A külföldi cégvezetők az ügyfeleket és a versenytársakat is fontosabbnak tartják, mint a kormányt.