Vágólapra másolva!
Messze az eddigi legmagasabb - 32 eurós - árfolyam alatt, rekordmélységbe zuhant a csütörtöki kereskedésben a szén-dioxid-kvóta árfolyama. Egy tonna szén-dioxidot már 2,81 euróért lehet kibocsátani.
Vágólapra másolva!

Csütörtökön rekordmélységbe zuhant a szén-dioxid-kvóta ára az európai kibocsátás-kereskedelmi rendszerben - írta a Guardian.

Annak a jognak az ára, hogy egy ipari vagy energetikai társaság egy tonna szén-dioxidot kibocsáthasson, 2,81 euróra (800 forint) zuhant. Napon belül hirtelen 40 százalékkal esett az árfolyam amiatt, hogy Brüsszel a pangó szén-dioxid-piac megsegítéséről döntött.

Még a csütörtöki kereskedés alatt 4 euróig erősödött az árfolyam, de a napi mélypont így is rekordalacsony szintet jelent (nem számítva persze azokat az időket, amikor még nem volt a kvótarendszer). A legmagasabb árfolyam, amelyen eddig vásároltak szén-dioxid-kvótát, 32 euró volt.

Az Európai Unió a nemzetközi klímavédelmi megállapodások alapján kialakította a kvótarendszert. Minden országnak megadott mennyiségű kvótája van, amelyet szétoszthat az érintett szereplők közt. Ha egy gyárnak nincs szüksége minden kvótára, akkor az Emisszió Kereskedelmi Rendszer (ETS) nevű piacon értékesítheti.