Felülvizsgálják a földbérleteket

Vágólapra másolva!
65 ezer hektár állami földből már 40 ezret haszonbérletbe adtak. Budai Gyula szerint azoktól, akik nem tartanak haszonállatokat, visszaveszik a birtokot.
Vágólapra másolva!

Megkezdte a tavaly megkötött haszonbérleti szerződések felülvizsgálatát az állami földek felett rendelkező Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) - tudta meg a Magyar Nemzet Budai Gyulától. A Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) államtitkára szerint minden földbérletet ellenőrizni kell, s amennyiben a szerződésben foglaltakat a bérlők nem teljesítik, a megállapodást felbontják, és a területeket ismét meghirdetik - olvasható a lap keddi számában.

Mint az államtitkár elmondta, az NFA elsősorban azokat a megállapodásokat nézi át, amelyek esetében a nyertes gazdálkodók nem rendelkeztek haszonállatokkal, de vállalták, hogy egy éven belül a birtoknagyságnak megfelelő állományt fognak tartani. Akik a helyszíni ellenőrzés során nem tudják felmutatni az elvárt számú haszonállatot, azoktól visszaveszik a birtokot.

Az államtitkár felhívta a figyelmet arra, hogy a kormányváltás előtt gyakorlatilag nem volt haszonbérleti pályáztatás. A jelenlegi kabinet idején eddig három pályázati körben 65 ezer hektárból már több mint 40 ezret meghirdettek. Ebből több mint 25 ezer hektárt őstermelőknek, egyéni vállalkozóknak, családi gazdálkodóknak ítéltek oda. Az első körben húszezer hektáros területre kötöttek 1260 szerződést. Jelenleg ezek rendes éves felülvizsgálata kezdődött el.

A földalapkezelő sajtóosztálya a lap megkeresésére leszögezte: a hivatal a legszigorúbban ellenőrzi a megkötött haszonbérleti szerződésekben vállaltak teljesülését. Az ellenőrzés folyamatos, a bérlőktől előrehaladási jelentést kérnek. Már több száz jelentés beérkezett, az eddigi tapasztalatok alapján a földhasználók időarányosan teljesítik a szerződésben vállalt kötelezettségeiket.