Magyarország innovatívabb, mint Kína

Vágólapra másolva!
Csehország és Szlovénia mögött, de Lengyelország és Szlovákia előtt végzett Magyarország a Bloomberg leginnovatívabb országokat felsoroló listáján. Az 50 országot felsoroló rangsorból Magyarország Kínát megelőzve a 26. lett.
Vágólapra másolva!

Huszonhatodik lett Magyarország a Bloomberg innovációs rangsorában, amely különböző technológiai-fejlettségi szempontok alapján állítja sorrendbe az országokat. 200 országot mérnek, de csak 50-es rangsort közölt az üzleti hírportál.

A sorrend több szempont vizsgálata alapján alakul ki. Számít, hogy mekkora az adott ország kutatás-fejlesztési tevékenysége a GDP-hez képest, mekkora az egy fő által ledolgozott munkaóra GDP-hez viszonyított aránya, a high-tech cégek tevékenysége, a kutatók lakosságon belüli aránya, illetve a gyártási, felsőoktatási kapacitás.

Magyarország a high-tech cégeket és a gyártási kapacitást mutató külön rangsorban volt erősebb a helyezéséhez képest. A régiós országok közül Magyarország előrébb került Romániánál, Bulgáriánál, Szlovákiánál és Lengyelországnál, de hátrébb sorolták, mint Csehországot, Szlovéniát és Ausztriát.

Az első helyre az Egyesült Államok került, megelőzve Dél-Koreát és Németországot. A világ második legnagyobb gazdasága, Kína csak a 29. lett az innovációs rangsorban.