Rossz a hangulat, könnyen esik a forint

Vágólapra másolva!
Gyengüléssel kezdte a hetet a forint, miután úgy tűnik, hogy újra fellángolhat az eruóövezeti válság. A hazai deviza folytathatja esését, ha nem javul a nemzetközi hangulat, és nem érkeznek megnyugtató makrogazdasági adatok.
Vágólapra másolva!

Hétfőn 291,5-292 közötti árfolyamról rövid időre 294-es szintre került az euró/forint kurzus, és csak estére sikerült 293-ig korrigálnia a forintnak. Kedd reggel sem tudott javítani a hazai deviza: az eurót 293-293,5 közötti szinteken jegyzik.

Az Egyesült Államokban a Dow Jones ipari index csak rövid ideig járt 14 000 pont felett, miután a negatív európai hangulat a tengerentúlon is éreztette hatását. A vezető tőzsdeindexek 5 éve nem látott szinteken jártak, és nem álltak távol történelmi csúcsaiktól a korrekció előtt.

Bizonytalanságot jelent, hogy Olaszországban ki nyeri a közelgő választásokat: Mario Monti újraválasztása kétséges, ami azért is aggasztja a befektetőket, mert ő volt az, aki visszahúzta az országot a szakadék széléről. Mariano Rajoy, spanyol miniszterelnök széke is veszélyben van, miután korrupciós botrányba került. Emellett a piaci szereplőket Ciprus helyzete is aggasztja, hiszen az ország egyre közelebb áll a csődhöz.

Az euróövezeti válság újra fellángolni látszik, és a gazdasági növekedéssel kapcsolatos kilátások sem túl kedvezőek. Az euróövezet továbbra is recesszióban lehet, miközben az Egyesült Államokban is megtorpant a kilábalás. Igaz, sokan azt gondolják, hogy az USA-ban csak átmenetileg állt meg a gazdasági bővülés.

A befektetők a piacok történelmi csúcsához közeledve úgy látják, hogy a kilátások érdemben rosszabbak, mint a válság kirobbanása előtt, és jelenleg is növekedési problémákkal néznek szembe a fejlett országok, miközben az adósságmutatók is felkúsztak. Ebben a környezetben pedig a piaci szereplők igyekeznek megszabadulni a kockázatosabb eszközöktől, és a feltörekvő piaci devizák is ebbe a körbe tartoznak.

Mi várható a héten?

Piacbefolyásoló adatok csütörtökön érkeznek Magyarországról. Délelőtt a decemberi ipari termelési adatokat közli a Központi Statisztikai Hivatal (KSH), ez azért is kiemelten fontos, mert a novemberi adat kiábrándító volt. A tavalyi év utolsó előtti hónapjában 6,9 százalékkal zuhant az ipar éves szinten, ami megerősítette azokat a várakozásokat, hogy Magyarország recesszióban maradhatott. A KSH azt is elárulja, hogy mekkora volt tavaly a külkereskedelmi többlet. Ha a gyenge novemberi ipari adat után most is érdemi csökkenést látunk, az negatívan érintheti a forintot is.

Az ipari és a külkereskedelmi adat azért is fontos, mert ennek fényében fogják kialakítani az elemzők a tavalyi negyedik negyedévre vonatkozó GDP-várakozásukat, hiszen ezek lesznek az utolsó meghatározó makrogazdasági adatok a jövő heti bruttó hazai termék statisztika előtt.

Csütörtökön fontos esemény lesz az euróövezetben is. A Európai Központi Bank ekkor dönt a 0,75 százalékos irányadó kamatszintről. Elemzők szerint az EKB nem változtat az irányadó rátán, ugyanakkor Mario Draghi szavaira figyelhet a piac.