Nem heverte ki a forint a Matolcsy-hatást

Vágólapra másolva!
A forint kedden késő este jelentősen gyengült a vezető devizákkal szemben, miután növekedett az esélye annak, hogy Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter lesz a Magyar Nemzeti Bank elnöke. A Fidesz álhírnek nevezte az értesülést, de a forint szerda estére sem heverte ki teljesen a Matolcsy-hatást.
Vágólapra másolva!

Kedden késő este 291,5-ös szintről 296-ig esett a forint az euróval szemben, miután a Világgazdaság azt írta, hogy Matolcsy György lesz az MNB elnöke márciustól. Innen tudott visszafordulni a hazai deviza, és éjjelre kissé megnyugodott a kurzus, mert Kocsis Máté álhírnek nevezte az értesülést.

Az euróval szerdán 293-294,5 forint között kereskedtek, és este is 294 körül járt a közös európai deviza jegyzése. Mindez azt jelzi, hogy a piaci szereplők továbbra is aggódnak a közelgő elnökválasztás miatt. Igaz, a forintot nem segítette a külpiaci hangulat sem, de a piaci idegesség látható a forint árfolyamán. A forint egyelőre nem tért vissza a meredeken gyengülő trendbe, de a hazai deviza továbbra is sérülékeny az esés irányába.

Csütörtökön fontos makrogazdasági adatok érkeznek Magyarországról, amelyek piacbefolyásoló hatással lehetnek. A KSH közli a decemberi ipari termelési adatot, az elemzők 5 százaléknál kisebb visszaesésre számítanak. Ha nagy zuhanást mutatna az ipar, akkor az negatív hatással lehetne a forintra is. A KSH emellett a külkereskedelmi termékforgalom tavalyi alakulását is elárulja, és közgazdászok szerint 7 milliárd eurónál is nagyobb többlet keletkezhetett 2012-ben. Jövő héten pedig a tavalyi negyedik negyedéves GDP-adatot közli a statisztikai hivatal, amiből kiderül, hogy Magyarország recesszióban maradt-e. Az eddigi adatok alapján (visszaeső ipar, csökkenő kiskereskedelmi forgalom) nem indult meg a növekedés hazánkban.

Az Európai Központi Bank csütörtökön tartja kamat-meghatározó ülését. Várhatóan 0,75 százalékon marad az irányadó kamatszint, de Mario Draghi elnök szavaira érdemes lehet figyelni.