Az aszályt és a bankokat hibáztatja Matolcsy

Vágólapra másolva!
A gyarapodás évét ígéri Matolcsy György gazdasági miniszter 2013-ra, de azt írja, ehhez arra is szükség lesz, hogy a körülmények másképp alakuljanak, mint tavaly.
Vágólapra másolva!

Másfél százalékos volt a magyar gazdaság visszaesése 2012-ben az előző évhez képest - egyebek mellett ezt írta Matolcsy György gazdasági miniszter a csütörtökön megjelent Heti válaszban közölt véleménycikkében.

A miniszter szerint ennek négy oka volt: a mezőgazdaságot sújtó aszály, a bankrendszer hitelforrás-kivonása, a belső fogyasztás csökkenése és 500 milliárd forintnyi tervezett uniós forrás befektetésének elmaradása (az utóbbi kettő mélyebb okait nem elemezte).

Matolcsy szerint, ha ez a négy tényező megfordul, akkor bekövetkezik a várt növekedési fordulat, és 2013 a gyarapodás éve lesz Magyarországon. Ehhez hozzájárul az itteni autógyárak termelésének felfutása ugyanúgy, mint a rezsiköltségek csökkentése.

Eközben a fejlett Nyugat tovább hanyatlik Matolcsy szerint, bár ahhoz, hogy a magyar gazdaság újra növekedni tudjon, kell az is, hogy a német gazdaság jól teljesítsen.