3,25 milliárd dollár hitelt vettünk fel

Vágólapra másolva!
Magyarország 3,25 milliárd dollár értékben bocsátott ki devizakötvényt öt- és tízéves lejárattal - közölte kedden a Reuters hírügynökség. Magyarország jó ütemben lépett ki a piacra, mert most kifejezetten keresik a kockázatos eszközöket.
Vágólapra másolva!

Magyarország végül dollárkötvény kibocsátásáról döntött, miután kiderült, hogy az IMF-fel gyakorlatilag véget értek a tárgyalások. Magyarország 1,25 milliárd dollár értékben adott el ötéves és 2 milliárd dollár értékben tízéves, dollárban kibocsátott kötvényt.

Az amerikai állampapírokhoz képest az ötéves magyar dollárkötvényt 3,45, a tízévest 3,55 százalékponttal magasabb kamattal vitték el. Ez az a felár, amelyet a befektetők a magyarországi többletkockázatért kérnek el. Ez azt jelenti, hogy mintegy 4,3, illetve 5,5 százalékos hozammal vitték el a magyar papírokat.

Horváth István, a K&H Alapkezelő befektetési igazgatója szerint rövid távon erősíti a forintot a sikeres dollárkötvény-kibocsátás, mert csökkenti az ország külső sérülékenységét. Ennek ellenére 300 forint körüli euró-árfolyamszintre számít a szakértő, mert a kormány gyengébb forintot szeretne.

Nicholas Spiro, a Spiro Sovereign Strategy nevű, szuverén adóskockázat-értékelésre szakosodott londoni elemzőház vezérigazgatója szerint a jelenlegi, rendkívül kedvező piaci kondíciók miatt igen erőteljes a befektetői kereslet a magasabb hozamot ígérő eszközök iránt. Az amerikai jegybank gyakorlatilag korlátlan pénzmennyiséget bocsát a piac rendelkezésére, ezért a befektetők bátrabban nyúlnak a kockázatosabb eszközökhöz, így a magyar papírokhoz is. Ezzel együtt az IMF-hitel olcsóbb hozamot jelentett volna.

Spiro szerint a másik fő tényező az, hogy az IMF-tárgyalások miatti piaci érzékenység már jóval a keddi dollárkötvény-kibocsátás előtt igen komoly mértékben csökkent. Magyarország jelentős mennyiségű forrást tudott bevonni az elmúlt forintpiaci állampapír-kibocsátásokkal is. A hazai kötvénypiacon a külföldi tulajdonosi arány a legmagasabbak között van a globális felzárkózó térségen belül.

Kétélű fegyver lehet a magas hozam

A szakértő szerint ugyanakkor ez "kétélű fegyvernek" is bizonyulhat, ugyanis a külföldi befektetők "kivétel nélkül, minden esetben elsőként távoznak a kijárati ajtón, ha megfordul a hangulat". Szerinte a magyar kormány tökéletesen tudatában van ennek, és ezért hajtotta végre a keddi dollárkötvény-kibocsátást, kihasználva a jelenleg rendkívül kedvező külső adósságpiaci hangulatot.

A Spiro Sovereign Strategy vezérigazgatójának megfogalmazása szerint Magyarország, csakúgy, mint az euróövezeti országok közül Spanyolország és Olaszország, "a kockázatvállalási hajlandóság hullámát lovagolja meg", és nyilvánvaló, hogy Magyarország esetében külön vonzerőt jelentenek a térségen belül a többi közép- és kelet-európai gazdasághoz mérve nagyon magas kötvényhozamok.

Az amerikai kamatokat kell figyelni

Spiro véleménye szerint ugyanakkor alulárazzák az európai szuverén kockázatot, és ez nem Magyarország-specifikus jelenség. Ugyanígy alulárazzák a kockázatot Spanyolországban, Olaszországban, sőt Franciaországban is. Magyarország esetében azonban az esetleges külső tőkepiaci hangulati váltás szempontjából nagyon fontos odafigyelni az amerikai adósságpiacra, ugyanis ha az amerikai piaci kamatok jelentős emelkedésnek indulnának, az kedvezőtlen hatással lehet a hozamelőny-keresési - és ezzel összefüggésben a kockázatvállalási - hajlandóságra.

Jelenleg mindazonáltal nincs jele annak, hogy az amerikai kötvényhozamok emelkedése eszkalálódna. Az amerikai hozamok emelkednek ugyan, de nem mutatkozik eladási hullám az amerikai állampapírpiacon - hangsúlyozta Nicholas Spiro.