Tolonganak a befektetők a dollárkötvényért

Vágólapra másolva!
Nagy az érdeklődés a befektetők részéről a magyar állam által kibocsátandó dollárkötvény iránt, az előzetesen gondolt összeg négy-ötszörösére is benyújthattak ajánlatot.
Vágólapra másolva!

Nagyon kapós a magyar dollárkötvény, a Portfolio.hu piaci körökből származó információi szerint már 9 milliárd dollár értékben jelezték befektetők, hogy szívesen vásárolnának a magyar állam által kibocsátandó kötvényből.

Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) ma reggel nyitotta meg az ajánlati könyvet, amely arra való, hogy a befektetők jelezzék, milyen kamaton mennyi pénzt hiteleznének dollárban a magyar államnak. Ebben az ajánlati könyvben a befektetői ajánlatok értéke kora délután elérte az említett kilencmilliárd dollárt a lap információi szerint.

Ez nem jelenti azt, hogy ennyit el is fogad a kormány, vagyis ennyi hitelt felvesz. Ma délután 4 órakor lezárták a könyvet, új ajánlatokat már nem fogad az adósságkezelő intézmény. Az ajánlatokat áttekintik, meghúznak egy határt, hogy mekkora kamatot hajlandó fizetni, ez kiadja azt is, mekkora összegű lesz a kötvénykibocsátás. Erre akár már holnap sor is kerülhet.

A forint egy kicsit erősödött ma, az euróval szembeni árfolyam a 290 forintos szintet közelíti, amiben szerepe lehetett a nagy érdeklődésről szóló híreknek is. A magyar csődkockázat is lejjebb kúszott.

A Portfolio.hu úgy értesült, az állam egy ötéves és egy tízéves futamidejű állampapírban is gondolkodik.

Eredetileg a piac arra számított, hogy kétmilliárd dollárnyi kötvényt bocsát ki a magyar állam, de a nagy érdeklődésre való tekintettel könnyen lehet, hogy ennél több hitelt vesz fel. A kötvény felől érdeklődő befektetők ráadásul az eredetileg gondoltnál némiképp kevesebb kamattal is megelégednének, a Portfolio.hu arról ír, hogy 4,3, illetve 5,5 százalék körül alakulhat a kötvény hozama.

Az ÁKK a tavaly év végén közzétett idei kibocsátási tervében 4-4,5 milliárd euró forrásbevonási szándékot jelzett. A magyar államnak idén 5,1 milliárd eurónyi törlesztési kötelezettsége van devizában, a kibocsátási terv és a törlesztési kötelezettség közötti lyukat a lakosságnak eladott eurókötvényekből és nemzetközi fejlesztési hitelből tömné be.