Erősödik a forint, 290 alatt az euró

Vágólapra másolva!
Az euró ára a 290 forintos lélektani határ alá süllyedt szerdán. A dollárkötvények kibocsátása segítette a hazai devizát, mert nagyban megkönnyítette az idei adósságfinanszírozást.
Vágólapra másolva!

Szerdán 290 forint alatt is kereskedtek az euróval, amire egy hónapja nem volt példa. A forintot támogatta, hogy a befektetők nagy érdeklődéssel fogadták a magyar dollárkötvényeket, és összesen 3,25 milliárd dollárnyi állampapírt adtunk el. Az 5 éves kötvényekből 1,25 milliárdot vettek meg a piaci szereplők, 335 bázispontos felárral, a 10 éves papírokból pedig 2 milliárdot, 345 bázispontos felárral.

Az idei devizakibocsátási tervnek kicsit több, mint a felét teljesítettük - mondta a Kossuth Rádió reggeli műsorában Borbély László András. Az Államadósság Kezelő Központ vezérigazgató-helyettese hozzátette, a tízéves, 5,4 százalékos kamatszinttel kínált kötvény iránt volt nagyobb érdeklődés.

A forint februárban egy erősödő trendbe került, január végén a 300-as szintről fordulni tudott a hazai deviza. A forint menetelését februárban rövid időre csak azok az értesülések állították meg, amelyek szerint Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter kerül a Magyar Nemzeti Bank élére márciustól. A forint erősödő trendjét az törné meg, ha újra 292 körüli szint fölé emelkedne a kurzus.

A forint délelőtt ingadozott a 290-es szint körül, ám úgy tűnik, hogy tartósabban is képes a lélektani határ alatt maradni az euróval szemben. A hazai devizát a belföldi események mellett a külpiaci hangulat is kissé támogatja, hiszen az Egyesült Államok vezető tőzsdeindexei már igen közel járnak történelmi csúcsaikhoz.

A jegybanki elnökválasztás mellett a forint árfolyamát befolyásolhatják a holnapi makrogazdasági adatok is. Elemzők szerint a magyar gazdaság 2 százalékkal is zsugorodhatott tavaly a negyedik negyedévben az előző év azonos időszakához képest. A Központi Statisztikai Hivatal csütörtökön közli az előzetes GDP-becslést. Holnap képet kaphatunk az euróövezet és Japán gazdaságának állapotáról is, ami szintén meghatározhatja a piaci hangulatot.