Megugrott a költségvetés adósságszintje

Vágólapra másolva!
2011 vége óta nem volt ennyire eladósodva a költségvetés - derült ki az adósságkezelő adataiból. Ebben szerepet játszhat az önkormányzati adósság átvétele is. Az eladósodás a forinthitelek növekedésével valósult meg.
Vágólapra másolva!

Nőtt a központi költségvetés adóssága januárban az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) adatai szerint. 2011 novembere óta a legmagasabb mértékűre nőtt ezzel az adósság.

Az ÁKK által közölt adat nem ugyanaz, mint az államadósság, mert csak a központi költségvetés adósságát tartalmazza, az önkormányzatokét nem. Ezért a számok mögött az is állhat, hogy az állam átvállalta az önkormányzatok adósságának egy jelentős részét.

Az uniós módszertan szerint számolt adósság mértékéről legutóbb januárban számolt be a Magyar Nemzeti Bank, akkor a tavalyi harmadik negyedévről a negyedik negyedévre az adósság csökkenését mérték.

Az ÁKK adataiból az látszik, hogy a központi költségvetés forintban növelte az adósságát, miközben a devizaadósság mértéke csökkent forintban kifejezve. Ezt befolyásolhatta a forint árfolyama is, amely a tavaly januári mélypont után folyamatosan erősödni tudott ősz végéig, így a forintban kifejezett érték úgy is csökkenhetett, hogy a tényleges állomány nem változott. Ez az ÁKK adatsorából nem derül ki.