Hirtelen gyengült a forint a GDP-hír után

Vágólapra másolva!
Hirtelen két forintot gyengült a forint az euróval szemben, miután megjelent, hogy tavaly a vártnál is jobban csökkent a magyar gazdaság. A gyengülés délutánra is kitartott és 292 forint felett ragadt az euró.
Vágólapra másolva!

Csütörtökön reggel még 290 forint körül jegyeztek egy eurót, de a reggel 9-kor megjelenő - a vártnál is negatívabb - GDP-adat hírére reggel tíz körül már 292 forint felett állt a magyar fizetőeszközt árfolyama. Délutánra tovább gyengült a forint és 292,6-nál állt egy euró.

A magyar gazdaság tavaly 1,7 százalékos csökkenést mutatott, és az utolsó negyedév (a tavalyi negyedik negyedévhez viszonyított) 2,7 százalékos csökkenése is a vártnál gyengébb szám volt.

Szerdán 290 forint alatt is kereskedtek az euróval, amire egy hónapja nem volt példa. A forintot támogatta, hogy a befektetők nagy érdeklődéssel fogadták a magyar dollárkötvényeket, és összesen 3,25 milliárd dollárnyi állampapírt adtunk el.

A forint februárban erősödő trendbe került, január végén a 300-as szintről fordulni tudott a hazai deviza.

A gyenge GDP-adat és a - szintén csütörtökön megjelent - viszonylag alacsony inflációs adat további teret adhat a Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris tanácsának, hogy csökkentse a jelenlegi 5,5 százalékos irányadó kamatszintet. Az MNB a gazdasági növekedés elősegítése érdekében indította el tavaly augusztusban a kamatvágási ciklust, és összesen 1,5 százalékponttal csökkentette az irányadó rátát.

A gazdaság zsugorodása és a mérséklődő inflációs nyomás miatt akár a korábban vártnál több kamatvágásra is sor kerülhet, ha a külpiaci hangulat nem romlik érdemben. Az enyhítési ciklus folytatása ugyanakkor sérülékennyé teheti a forintot a külpiaci hangulatváltozásokra, hiszen fokozatosan fogy a kamatelőnye. A mai forintgyengülés részben a további kamatcsökkentési várakozások beárazásának is tekinthető.