Kivételezhetnek a déliekkel

Vágólapra másolva!
Az Európai Bizottság gazdasági és pénzügyi biztosa lazítana  feszes költségvetési korlátokon. Ahol váratlanul visszaesett a  gazdaság, engedékenyebb lenne.
Vágólapra másolva!

Az európai gazdasági növekedés csak lassan lendül be az idén, de az olyan országok, ahol váratlanul visszaesik a gazdaság teljesítménye, haladékot kaphatnak a deficitcélok teljesítéséhez - mondta Olli Rehn, az Európai Bizottság alelnöke pénteken.

A gazdasági és pénzügyi biztos Moszkvában úgy fogalmazott: az euróövezet rövid távú kilátásai javulnak, jóllehet az előrejelzések szerint a gazdaság csak lassan, az év egésze során kap új lendületet.

Olli Rehn, aki a legnagyobb gazdaságok G20-as csoportjának pénzügyminiszteri és jegybankelnöki találkozóján vesz részt Moszkvában, elmondta: ha egy országban a növekedés váratlanul eltűnik, akkor az ország több időt kaphat költségvetési hiányának lefaragásához. A politikus rámutatott: tavaly ilyen engedményt kapott Spanyolország, Portugália és Görögország is.

A biztos nem említette Magyarországot, így valószínűleg mi nem számíthatunk puhább elbánásra, annak ellenére, hogy csak . Cipruson és Görögországban volt mélyebb a recesszió tavaly, mint nálunk. A magyar gazdaságpolitika egyik fő célja, hogy kikerüljünk a túlzottdeficit-eljárás alól. Ehhez Magyarországnak idén 3 százalék alatt kell tartani a költségvetési hiányt, és hitelesen be kell mutatnia, hogyan tartja ott jövőre is.

Az európai biztos a G20-as találkozó legfontosabb témájáról elmondta: fontos, hogy a csoport megismételje elkötelezettségét a piaci elvek szerint számított devizaárfolyamok mellett. "Világos, hogy el kell kerülnünk a kompetitív leértékelést" - tette hozzá.

Olli Rehn leszögezte: a G20-as országoknak a költségvetési vagy monetáris ösztönzés helyett strukturális reformok végrehajtására kellene törekedniük.