Nem lesz devizaháború

Vágólapra másolva!
A legfejlettebb ipari államok megegyeztek, hogy nem élénkítik a gazdaságot úgy, hogy a valutagyengítés miatt a többieknek rosszabb legyen, vagyis elkerülik a devizaháborút.
Vágólapra másolva!

A húsz legfejlettebb ipari országot tömörítő G20 szombaton elfogadott egy dokumentumot, amely szerint nem fogják gyengíteni valutájukat a gazdaságélénkítés érdekében - írta a Wall Street Journal.

Amikor egy ország pénze gyengül, akkor a nélkül tud nagyobb értékben exportálni, versenyképesebbé válni, hogy a gazdaság belső szerkezete bármit is fejlődött volna. Ha egy ország gyengíti a valutáját, akkor a többi is követheti, hogy ne kerüljön hátrányba. Ez azonban globálisan az infláció növekedéséhez vezet, vagyis gyakorlatilag mindenki rosszul jár vele, ezért is szokás devizaháborúnak hívni a jelenséget.

A G20 közleménye úgy fogalmazott, hogy a csoport tagjai vállalják, csak úgy élénkítik a gazdaságukat, hogy közben a minimálisra próbálják szorítani a többieket érő hatásokat. A csoport egy középtávú pénzügyi stratégiáit is el akar fogadni.