Vágólapra másolva!
Tízből egy fiatal elégedett az anyagi helyzetével, minden második pedig nem szeretne eladósodni.
Vágólapra másolva!

A K&H által készített felmérés azt mutatja, hogy a felsőfokú tanulmányok végzéséhez a szülők mellett valamilyen külső forrásra is szükség van. A tanulók közel háromnegyede vállal legalább alkalmanként munkát a tanulás mellett, diákhitelt 17 százalékuk vett fel.

A felmérés alapján a fiatalok túlnyomó többsége használ bankkártyát, és van folyószámlája, hitelt 19 százalékuk vett már fel, akik közül 95 százalék számára gondot jelent a törlesztés. Megtakarítással csak a megkérdezettek 34 százaléka rendelkezett, és jelentős eltérés mutatkozott ezen a területen a keleti és nyugati országrész között, előbbiben a válaszadók 24, utóbbiban 47 százaléka tesz félre.

A felmérés szerint a megtakarítással rendelkező megkérdezettek 67 százaléka legfeljebb 3 hónapig tudna megélni a megtakarításaiból, ami elgondolkoztató adat a jelenlegi, gyakran több mint egyéves álláskeresési időhöz képest. Az elégedettséget és a kilátásokat nézve csupán a megkérdezettek 13 százaléka érezte úgy, hogy elégedett pénzügyi helyzetével, és abban nem is várható romlás.

A fiatalok konkrét megtakarítási céljai között első helyen szerepel a lakás. A következő három évben csak 12 százalékuk tervez biztosan vagy valószínűleg lakásvásárlást. Akik fontolgatják az ingatlanvételt, azoknak 65 százaléka kalkulál úgy, hogy ehhez kisebb-nagyobb hitelfelvételre kényszerül majd. Ezzel szemben magas a hitelek elutasítottsága, a megkérdezettek 49 százaléka nem szeretne eladósodni" - fejtette ki Bába Ágnes.