20,5 milliárd forintot keresett tavaly a K&H Bank

Vágólapra másolva!
A 2011-es es évhez képest jelentősen növelni tudta profitját a K&H Bank. A pénzintézet nem-fizető hitelei csökkenek, újakat azonban továbbra is alig vesznek fel.
Vágólapra másolva!

A K&H Bankcsoport 2012-ben 20,5 milliárd forint adózás utáni nyereséget ért - közölte Hendrik Scheerlinck, abankcsoport vezérigazgatója hétfőn Budapesten, sajtótájékoztatón.

Az előző évben, 2011-ben az adózás utáni eredmény 0,6 milliárd forint volt. A vezérigazgató elmondta: a nem-teljesítő hitelek aránya 12,7 százalékról 12,0 százalékra csökkent a bank portfóliójában a tavalyi utolsó negyedévben, de 2011 végén még 10,3 százalék volt.

A mérlegfőösszeg tavaly, a visszafogott hitelkereslet miatt az előző évi 2871 milliárd forintról 2462 milliárd forintra mérséklődött.

A bank eredményeiből kiderül, hogy a nem-teljesítő lakossági hiteleik 2012 júniusában csökkenni kezdtek. "Ez a pozitív tendencia egyrészt annak köszönhető, hogy egyre több ügyfél kezdi igénybe venni a kormány - deviza jelzáloghiteleseket segítő programja keretében biztosított - árfolyamgát és az ahhoz kapcsolódó gyűjtőszámla hitel lehetőségét, másrészt annak, hogy újra elérhetővé vált a Bank saját fizetéskönnyítési programja. A kkv és a vállalati portfolió folyamatosan stabil minősége és a fent említett kedvező lakossági trendek eredményeképpen az összes nem teljesítő hitelek aránya az év negyedik negyedévében 12,7%-ról 12,0%-ra csökkent." - mondta Hendrik Scheerlinck.

A bank tájékoztatása szerint a lakossági hitelállományuk elsősorban a deviza jelzáloghitelek végtörlesztése miatt csökkent, a hiteleik iránti kereslet, minden - lakossági, kkv és vállalati - szegmensben továbbra is visszafogott.