Megugrott az államadósság az év végére

Vágólapra másolva!
A tavalyi utolsó negyedévben ismét nőtt egy kicsit az államadósság, de így is alacsonyabb volt, mint egy évvel korábban. A két évvel ezelőtti tervnek a közelében sem vagyunk.
Vágólapra másolva!

A GDP 79 százalékára nőtt az államadósság 2012 utolsó negyedévében a harmadik negyedévi 78,6 százalékról - közölte hétfő a Magyar Nemzeti Bank (MNB).

Az adósságszint így is alacsonyabb, mint egy évvel korábban, 2011 végén még valamivel 80 százalék fölött állt a bruttó, névértéken számított (az árfolyamváltozásokat is figyelembe vevő) mutató.

Az adósságot 2012-ben összességében 690 milliárd forinttal csökkentette a forint erősödése, a nettó adósságfelvétel - a felvett és a visszafizetett hitelek különbsége - viszont 373 milliárd forinttal növelte.

Az év végén ezzel éppen ellentétes folyamatok játszódtak le: az előző negyedévhez képest a nettó hiteltörlesztés 107 milliárd forinttal csökkentette, miközben a forint gyengülése 275 milliárd forinttal növelte az adósságállományt.

Legutóbb, a tavalyi év harmadik negyedében csökkenést mért a jegybank, de már az is úgy jött össze, hogy több hitelt vettünk fel, mint amennyit visszafizettünk. Az államadósságnak a gazdasági teljesítményhez mért aránya azonban akkor még csökkent.

Az Eurostat akkori adatai szerint Magyarország uniós összehasonlításban jól állt: 2012-ben, a görögöket nem számítva, a mezőny élén állt adósságcsökkentésben 4,8 százalékponttal. (Az európai átlag 3,6 százalékos adósságnövekedés volt.) Igaz, a harmadik negyedévi csökkenés üteme (0,3 százalékpont) lassulást mutatott.

Az adósságráta jelenlegi szintje nagyon messze van attól, amit az Orbán-kormány célul kitűzött, noha ez a gazdaságpolitika egyik sarokköve. A 2011-es konvergenciaprogram szerint 2012-ben már 72,1 százalékra kellett volna csökkennie az államadósságnak, az idén pedig 70 százalék alá kellene mennie.

Jelentősebb mértéklődést csak azzal tudott elérni a kabinet, amikor az államosított magánnyugdíjvagyon jó részét erre költötte, de azzal csak a 80 százalékos határ alá szorította a mutatót. Azóta nincs érdemi csökkenés.