Nem fékeznék a kilakoltatást a bankok

Vágólapra másolva!
A Magyar Bankszövetség szerint ellentmond a korábbi megállapodásnak, és csökkenti a gazdasági kiszámíthatóságot, ezért nem támogatja a kilakoltatási moratórium meghosszabbítását - tette közzé a bankszövetség elnöksége azt követően, hogy a kisebbik kormánypárt néhány nappal ezelőtt ilyen javaslatot fogalmazott meg.
Vágólapra másolva!

A kilakoltatási moratórium meghosszabbítására a KDNP tett javaslatot szombaton, miután több károsult devizahiteles a Kossuth térre vonult tünteni. A javaslatot a nemrégiben pénzügyi biztosnak kinevezett Doubravszky György is felkarolta, aki ezt követően háromoldalú tárgyalásokat kezdeményezett a kilakoltatással fenyegetett 170 ezer devizahiteles problémájának megoldása érdekében.

A Magyar Bankszövetség kedden kiadott közleménye úgy fogalmaz, hibás eszköz a kilakoltatási moratórium tavaszi/nyári fenntartásának lebegtetése, az egyoldalú, sajtóban bejelentett kezdeményezés ellentmond a kormánnyal kötött korábbi megállapodásnak, a gazdasági kiszámíthatóságot pedig csökkenti. A bankszövetség ezért nem támogatja a javaslatot.

Hozzáteszik, hogy a szövetség elkötelezett a nehéz helyzetű jelzáloghitelesek problémáinak megoldása iránt. Aktívan segítette az árfolyamgát konstrukció és a 90 napon túli késedelmes adósok lakáshitelének forintosítását, a Nemzeti Eszközkezelő kialakítását. A nehéz helyzetbe került, a hitelintézetekkel együttműködő lakáshitelesek számára a morálisan és szociálisan szükséges alapmegoldásokat bevezették, ezekkel és a bankok saját adóssegítő konstrukcióival már több százezer hitelezett család kiszámítható fizetési pályára került. Március 29-ig további jelentkezőket várnak az árfolyamgát védelme alá, szögezi le a közlemény.

A téli hideg hónapokban jogszabály alapján több európai országban, így Magyarországon is az önkormányzatok, a hitelintézetek és a közüzemi szolgáltatók tartózkodnak a tartós nem fizetők elleni végső lépéstől, a kilakoltatástól. A bankszövetség szerint ugyanakkor hazai és nemzetközi tapasztalat az, hogy a problémák halogatása nem a megoldáshoz, hanem a feszültségek növekedéséhez vezet.