Az utolsó héten is faggatják Simort

Vágólapra másolva!
Összehívatja a Fidesz a parlament költségvetési bizottságát, hogy a mandátumának lejárta előtt egy héttel kérdőre vonják Simor András jegybankelnököt. Az apropót egy számvevőszéki jelentés adja, amely több hibát is az MNB fejére olvas.
Vágólapra másolva!

A leköszönése előtti héten is kérdőre vonja a kormányoldal Simor András jegybankelnököt.

A Fidesz képviselőcsoportja kezdeményezte, hogy jövő hétfőn hallgassa meg a költségvetési bizottság Simort. Az MNB elnökének a jegybankról készült számvevőszéki jelentésben megfogalmazott kritikákat dörgölhetik az orra alá.

Az egy hete nyilvánosságra hozott jelentés több dolgot is a jegybank terhére ró. Az egyik, hogy a törvényi határidőre, az elektronikus iratkezelési rendszernek az auditálását nem szerezte be 2009-re az MNB, 2012 végéig auditálás nélkül működött az intézmény iratkezelési rendszere. Az ÁSZ által felemlített probléma az, hogy az elektronikus iratkezelési rendszer nem volt auditálva, nem minősített rendszer. Az [origo] kérdésére a számvevők a sajtótájékoztatón elmondták, hogy nem botlottak bele olyan tételbe, amelyet rosszul könyveltek volna le a jegybanknál, vagy nem is könyveltek volna le, egyszerűen csak megnézték, hogy a törvényt, amely előírja, hogy 2009 óta minden közfeladatot ellátó intézménynél kell lennie ilyen auditált szoftveres iratkezelésnek, betartja-e a jegybank. Az MNB a jelentéshez csatolt észrevételében rámutatott, hogy a jegybank elektronikus iratkezelési gyakorlata megfelelt a jogszabályokban rögzített tartalmi előírásoknak, az ezt ellenőrző közlevéltár korábban semmilyen hibát nem talált.

A Fidesz arra vár választ, hogy a nemzeti bank betartja-e a törvényeket. "Ha ez nem így történt, akkor ennek következményei kell, hogy legyenek" - közölte Puskás Imre, a Fidesz képviselője.

Az ÁSZ-jelentés egy másik kritikus pontnak azt említi, hogy az IMF-nek 2010 augusztusáig egyedi banki adatokat adott át a jegybank, holott erre, állítják a számvevők, nem volt felhatalmazása. A jegybank szerint helyesen jártak el.

Az ÁSZ a jegybanki dolgozók bérezését, a pénzjegyverde és a pénzjegynyomda működésével kapcsolatos stratégia hiányát is kifogásolta.