Szükségállapot Detroitban

Vágólapra másolva!
Válságkezelő menedzsert nevezhetnek ki Detroit élére, ha a válságkezelés nem jár sikerrel, akkor a város ellen csődeljárás indul. Ez lenne az Egyesült Államok történetének legnagyobb önkormányzati csődje.
Vágólapra másolva!

Detroit egy lépéssel közelebb került ahhoz, hogy Michigan állam irányítása alá kerüljön, miután egy, a kormányzó által kinevezett vizsgálóbizottság megállapította, hogy a városban pénzügyi szükségállapot alakult ki - közölték az amerikai napilapok szerdán.

Rick Snyder republikánus kormányzónak most egy hónap áll rendelkezésére, hogy eldöntse: kíván-e válságkezelő menedzsert kinevezni a város élére. Ha az ő átszervezési kísérlete kudarccal jár, akkor Detroit ellen csődeljárás indulhat. Ez lenne az Egyesült Államok történetének legnagyobb önkormányzati csődje, mind az érintett lakosság, mind az adósságállomány nagyságának szempontjából.

A város a válságmenedzser kinevezését elvben még el tudná kerülni azzal, ha sikerülne megállapodnia az állammal egy szanálási tervről, ám az illetékes bizottság szerint Detroitnak nincs programja a pénzügyi helyzet "korrigálására".

Az "amerikai autóipar bölcsőjének" éves deficitje az idén elérheti a 327 millió dollárt; a hiány 2012-ben meghaladhatta a 900 millió dollárt. A város, amelynek hosszú távú kötelezettségei több mint 14 milliárd dollárra rúgnak - elsősorban a városi alkalmazottak nyugdíj- és egészségügyi ellátása területén - képtelen folyó kiadásait újabb kölcsönök felvétele nélkül rendezni.