Nyomozás indult az MNB ellen

Vágólapra másolva!
A gyanú szerint a Magyar Nemzeti Bank 2008 és 2010 között üzleti titkokat adott át az IMF-nek, a rendőrség elrendelte a nyomozást az ügyben.
Vágólapra másolva!

Nyomozást rendelt el a rendőrség, amiért a Magyar Nemzeti Bank 2008 és 2010 között több hazai pénzintézetről üzleti titkokat küldött az IMF-nek - tudta meg az MTI Hírcentrum. A feljelentés az Állami Számvevőszék jelzése után született, vizsgálatuk szerint az MNB üzleti titkokat adott át. A rendőrség hivatali visszaélés, illetve gazdasági titok megsértése miatt nyomoz, egyelőre ismeretlen tettes ellen. Az MNB korábban visszautasította, hogy törvénytelenül továbbítottak adatokat a Nemzetközi Valutaalapnak.

Az Állami Számvevőszék tavaly fél éven át visszamenőleg vizsgálta a Magyar Nemzeti Bank működését. Az ellenőrzés feltárta, hogy a jegybank 2008 tavasza és 2010 augusztusa között naponta adott át adatokat a Nemzetközi Valutaalapnak a hét legnagyobb hazai bank finanszírozási helyzetéről, devizatartalékairól, anélkül, hogy erről az érintett bankokat tájékoztatták volna - írja a Híradó.hu.

Az ellenőrzésről készült jelentés szerint az üzleti titoknak minősülő adatokat az MNB nem adhatta volna át az IMF-nek. A számvevőszék szerint az MNB adatszolgáltatása bűncselekmények gyanúját veti fel.

A BRFK egyelőre ismeretlen tettes ellen nyomoz.

Az MNB értetlenül áll az ÁSZ lépése előtt

A Magyar Nemzeti Bank visszautasítja az Állami Számvevőszéknek a jegybank törvényes működését megkérdőjelező megállapításait, és értetlenül áll az előtt, hogy miközben az ÁSZ elnöke korábban nem látott okot a büntetőfeljelentésre, később a jegybank a sajtóból arról értesült, hogy a számvevőszék mégis nyomozást kezdeményezett az ügyben - így reagált a jegybank arra a hírre, hogy nyomozás indult az MNB ellen. Az ÁSZ ezt követően azt közölte, hogy nem feljelentést tett, hanem jelzéssel élt az illetékes hatóság felé.

A jegybank azt közölte: az MNB működése törvényes, az IMF-nek történő adatszolgáltatással nem lépte túl a hatáskörét. A Magyar Nemzeti Bank az adatszolgáltatással banktitkot nem sértett és azt a hitelintézeti törvény sem zárja ki, hogy az IMF-által jogszerűen igényelt egyes adatokat az MNB az IMF-nek továbbítsa - fogalmaztak.

Az MNB értetlenül áll az előtt, hogy miközben az Állami Számvevőszék elnöke február 13-án még nem látott okot a büntetőfeljelentésre, addig alig egy héttel később a sajtóból arról értesült a jegybank, hogy az ÁSZ mégis büntetőeljárást, nyomozást kezdeményezett az ügyben. Tette mindezt úgy, hogy maga az ÁSZ jelentése az IMF-nek történt adatszolgáltatással kapcsolatban mindössze egy olyan javaslatot tartalmaz, hogy a jegybank elnöke "intézkedjen a felhatalmazás nélküli adatszolgáltatással kapcsolatos felelősség megállapításáról, a felelősség okainak feltárásáról és az eljárási hiba megszüntetéséről." Az Állami Számvevőszék javaslatának az MNB maradéktalanul eleget tett - emlékeztetnek.

A Magyar Nemzeti Bank - ahogy a korábbi feljelentések esetében is - mindenben áll a nyomozó hatóságok rendelkezésére. A jegybank emlékeztet arra, hogy korábban az MNB ellen indított eljárásokat bűncselekmény hiányában megszüntette az illetékes hatóság.

A Magyar Nemzeti Bank már a múlt héten jelezte, hogy vitatja a számvevőszék megállapításait. "Az Állami Számvevőszék a hitelintézeti törvényre hivatkozik. Ez a törvény azonban nem zárja ki azt, hogy az IMF által jogosan igényelt adatokat a Magyar Nemzeti Bank továbbítsa" - közölte Simon András, az MNB kommunikációs igazgatója.

Az Országgyűlés költségvetési bizottságának Fideszes alelnöke bejelentette, hogy a jövő hétfőre kezdeményezik Simor András jegybankelnök meghallgatását.