Kiderül, kell-e idén megszorítani

Vágólapra másolva!
Péntek délben kiderül, hogyan látja a magyar gazdaság helyzetet az Európai Bizottság. A téli prognózis több szempontból is fontos. Kiderül, hogy van-e esély kikerülni a túlzottdeficit-eljárásból, és hogy a Bizottság szerint szükség lehet-e újabb megszorításokra.
Vágólapra másolva!

Fontos, de nem mindent eldöntő jelentőségű lesz az a dokumentum, amelyet pénteken délben hoz nyilvánosságra az Európai Bizottság Magyarországról és a többi uniós tagállamról. A téli gazdasági prognózisnak is nevezett, negyedévente frissített elemzést a szokásosnál felfokozottabb várakozások övezik, az elemzők és a magyar kormány ugyanis arra próbál majd utalásokat találni a sorok között, hogy kikerülhet-e még ebben az évben Magyarország a túlzottdeficit-eljárás alól.

Ez alapján dönthet Orbán

Egyértelmű választ ugyanakkor biztosan nem ad majd a pénteken publikálandó jelentés a kérdésre, mert a deficiteljárás alóli felmentést a következő, májusi prognózis alapján, június elején hozhatják meg az uniós pénzügyminiszterek. A mostani jelentés mégis fontos, mert abból kiolvasható, hogy Brüsszel szerint mekkora hiány jöhet össze idén és jövőre, ha a kormány nem avatkozik be a folyamatokba.

Ez alapján dönthet az Orbán-kabinet új intézkedésekről, amelyeket áprilisban, a konvergenciaprogramban tárhat az Európai Bizottság elé. A deficiteljárás leállításához legalább annyira fontosak lesznek a 2014-es számok, mint az ideiek - bennfentes brüsszeli forrásokra hivatkozva ezt írta korábban a Bruxinfo.hu is.

A májusi előrejelzés elkészültéig már meglesznek a 2012-es hiányra vonatkozó végleges adatok, több látszik abból is, hogy 2013-ban, majd pedig 2014-ben is tartható lesz-e a 3 százalék alatti GDP-arányos hiány, illetve, hogy az úgynevezett strukturális deficit (az egyszeri tételektől megtisztított hiányszám) is csökkenő pályán halad-e. (Az előzetes adatok szerint a 2012-es deficitcél megvalósult.)

A választások szempontjából sem mindegy

A deficiteljárástól eltekintve sem mellékes ugyanakkor a téli prognózis. Előfordulhat ugyanis, hogy az idei évre tervezett adóbevételek teljesülésében komoly kockázatokat lát Brüsszel, és további kiigazításokat tart majd szükségesnek. Hogy bizonyos tervezett adóbevételek nem fognak időben, vagy nem a várt összegben befolyni, az január közepén már látszott, mint ahogy kormányzati nyilatkozatokból és ígéretekből kiadási oldalon is több olyan tételt lehetett azonosítani, amely további kiigazítás nélkül megboríthatja a 2013-as büdzsét.

Az [origo] akkor azt számszerűsítette, hogy akár 500-600 milliárd forintot is kitehetnek a költségvetési bombák, ezért, ha a kormány ki akar kerülni az unió szorításából, akkor április végéig be kell jelenteni az ezeket ellensúlyozó intézkedéseket.

A Nemzetgazdasági Minisztérium szerint ezek a kockázatok nem léteznek, és az idei költségvetést "jelentős extra tartalékokkal tervezték, amelyek biztosítják, hogy negatívabb forgatókönyvek teljesülése esetén is tartható legyen a kitűzött, uniós módszertan szerinti 2,7 százalékos hiány". A bizottság pénteki jelentésének tehát az a tétje, hogy a választásokat megelőző évben van-e szükség újabb Matolcsy-csomagra, illetve, hogy látszik-e bármi remény a deficiteljárás megszüntetésére.

Ennek a választások közeledtével óriási jelentősége lenne, nem véletlenül győzködte január végén Orbán Viktor miniszterelnök José Manuel Barrosót, az Európai Bizottság elnökét Brüsszelben, és ígérte meg Varga Mihály, IMF-ügyi miniszter is, hogy a magyar kormány kézben tartja és kézben is fogja tartani a deficitet.