Csökkenhet az élelmiszerek áfája

2013.02.23. 8:21

Az áfateher kulcsának a mérséklését több termékre is kiterjesztené a minisztérium, de a javaslat nem tartalmazza az élelmiszerek, agrártermékek áfájának egységes csökkentését.

A március közepén esedékes kormányülésre terjeszti be a Vidékfejlesztési Minisztérium az áfacsökkentési javaslatát és indítványát - értesült a Magyar Hírlap. A Magyar Nemzet szintén arról ír, hogy a kormány előreláthatóan az idén mégis csökkentheti némely alapvető élelmiszerek általános forgalmi adóját.

A Magyar Hírlap szombati cikke szerint a teher kulcsának mérséklését több termékre is kiterjesztené a minisztérium, de a javaslat nem tartalmazza az élelmiszerek, agrártermékek áfájának egységes csökkentését. "Nagyon fontos kormányzati lépés lenne az általános forgalmi adó csökkentése. Elősegítené például a feketegazdaság visszaszorítását. Nagyon remélem, hogy siker koronázza az erőfeszítéseinket, és a kormány elfogadja a tárca tervezetét" - mondta a lapnak Czerván György, a Vidékfejlesztési Minisztérium agrárgazdaságért felelős államtitkára.

A Magyar Nemzet cikke szerint Czerván György pénteken a Fiatal Gazdák Szövetségének konferenciáján azt mondta, a közteher mérséklése több alapélelmiszert érinthet. A mezőgazdasági és élelmiszer-ipari piac megtisztítása és átláthatóvá tétele az egyik kiemelt idei feladata a minisztériumnak - tette hozzá.

A minisztérium kiterjedt módosítójavaslat-csomagot fog benyújtani a földtörvényhez. A kormány tervei szerint termőföldvásárláskor az elővételi joggal bírók rangsorában a családi gazdaságok után a fiatal gazdák szerepelnének a második helyen.