Kimerült a devizahiteles-mentő fegyvertár

Vágólapra másolva!
A pénzügyi biztos újabb devizahiteles-mentésben gondolkodik, de a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára szerint nem nagyon van mozgástere a kormánynak.
Vágólapra másolva!

A kormány különböző lépésekkel sokat tett a devizahitelesek kitettségének csökkentéséért, és már nem nagyon van további mozgási lehetősége - mondta Pleschinger Gyula, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) adó- és pénzügyekért felelős államtitkára a parlament fogyasztóvédelmi bizottsága előtt.

Doubravszky György, az NGM alá tartozó pénzügyi biztos újabb javaslatokkal készülne, hogy a deviza lakáshitelesek problémáját egyetlen, "átütő" módszerrel megoldják a bankok, a kormány és a devizahiteles érdekvédők tárgyalásán. Tavaly még Orbán Viktor miniszterelnök is újabb segítséget ígért. Pleschinger szavai azonban arra utalnak, hogy nagy dobásra már nem készül a kormány.

Pleschinger Gyula szerint 170 ezren éltek a végtörlesztési lehetőséggel. Ezt azok kapták, akik a hitelüket egyben vissza tudták fizetni. Az árfolyamgát rendszerében 450 ezer devizahiteles tudja törleszteni adósságát az államtitkár szerint.

Az e körökből kiesők számára a Nemzeti Eszközkezelő tud segítséget adni összesen 25 ezer ingatlan megvásárlásával, további segítséget jelent a hitelek forintosításának lehetősége, illetve épül az ócsai lakópark a lakásukat elvesztők számára - mondta.

A lakáshitel-állomány jelentősen csökkent az elmúlt évben, ezen belül is a devizahitelesek 1000 milliárd forintnyi hiteltől szabadultak meg. A forinthitelesek állománya viszont még növekedett is.