Simor: Magyarország érdekében tettük

Simor András, a Magyar Nemzeti Bank elnöke bizottsági meghallgatása, költségvetési Bizottság,
Vágólapra másolva!
Az ÁSZ szerint az MNB törvénysértést követett el, amikor banki adatokat adott ki az IMF-nek. Az ügyben Simor András jegybankelnököt a parlament költségvetési bizottsága hallgatja meg.
Vágólapra másolva!

Simor András az Állami Számvevőszék által a jegybank működéséről készült értékelés megállapításait visszautasítva, az Országgyűlés költségvetési bizottságának hétfői ülésén kijelentette: a magyar bankrendszerről szóló adatoknak a Nemzetközi Valutaalapnak (IMF) való átadása jogszerű volt, és Magyarország, illetve minden magyar ember érdeke volt, hiszen az ország pénzügyi stabilitását szolgálta.

A hitelszerződés értelmében az MNB-nek nem volt jogi lehetősége, hogy az IMF adatszolgáltatásra vonatkozó igényét elkerülje - tette hozzá. Leszögezte: sem magánszemélyek, sem vállalkozók ügyleteit nem fedte fel a jegybank, csak bankokról adtak információt, "mert az Magyarország érdekében állt".

A jegybankelnök emlékeztetett: a 2008-as IMF-megállapodás keretében Magyarország 20 milliárd eurónyi forrást kapott a nemzetközi szervezettől, miközben spekulatív támadás volt Magyarország ellen, ráadásul folytak ki a források az országból. Úgy fogalmazott: akkor "kértünk és kaptunk" a bankoktól kötelezettségvállalást, hogy ne csökkentsék magyarországi kitettségüket, és ezt kellett ellenőrizni. Az IMF azért kérte az adatokat, hogy meggyőződjön arról, hogy az a pénz, amelyet behozott az országba "nem folyik ki a második oldalon"; és az IMF-fel együtt könnyebb volt betartatni ezt a kötelezettségvállalást - mondta.

A meghallgatás 11-kor kezdődött, óriási érdeklődés mellett. A bizottsági terem tele van, több televízió és fotósok hada van itt. Simor és Domokos László ÁSZ-elnök egymás mellett ül, Simor érkezett később, és egy hűvös sziával köszönt, amikor kezet fogott Domokossal.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]