A forint 295 fölé ugrott a kamatdöntés után

Vágólapra másolva!
Az MNB újabb kamatdöntése után jelentősen gyengült a forint, a mai nap során még Ben Bernanke Fed-elnök szavai mozgathatják az árfolyamot.
Vágólapra másolva!

Szemmel láthatóan gyengült a forint, miután a Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsa újra az alapkamat csökkentése mellett döntött.

Kedd reggel még 294 forint felett jegyezték az eurót, de dél körül egy ideig 294 forint alatt állt az árfolyam. A kamatdöntést újra 294 forintnál várta az euró, majd hirtelen 296 forint közelébe ugrott, és négy óra előtt is 295 forint felett áll.

A mai nap során még az Egyesült Államok jegybankjának szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) elnökének, Ben Bernankénak kongresszusi meghallgatása is befolyásolhatja az árfolyamot. Bernanke szavai a kockázati étvágy alakulását is meghatározhatják, ami a feltörekvő piaci eszközökre érdemi hatással lehet.

A Fed elnökének szavai azért fontosak a piaci hangulat szempontjából, mert az eddigi eszközvásárlási programok nagyban segítették a tőkepiacok szárnyalását az elmúlt években, és a feltörekvő piaci eszközöket is támogatták. A globális likviditásnak kulcsszerepe volt abban is, hogy Magyarország könnyedén tudott kibocsátani több mint 3 milliárd dollárnyi kötvényt februárban.