Gyengül a forint, 294 felett az euró

Vágólapra másolva!
Hétfőn 293-294 forint között hullámzott az euró jegyzése, majd késő este gyengülni kezdett, és kedden reggel sem tudott lendületet venni a hazai deviza. A forint árfolyamát a hét második napján a Magyar Nemzeti Bank kamatdöntése, valamint Simor András tájékoztatója mellett Ben Bernanke Fed-elnök szavai befolyásolhatják. Az új jegybankelnök személye és az európai adósságválság is a figyelem középpontjába kerülhet.
Vágólapra másolva!

Az eurót 294,5 forint közelében jegyzik kedden reggel a bankközi devizapiacon. Hétfőn az olasz választások csak kissé befolyásolták a forint árfolyamát, pedig Silvio Berlusconi újraválasztásának gondolata nagy mozgásokat váltott ki a nemzetközi piacokon. A menedékdevizák erősödtek, és hétfőn napközben az euró hanyatlásnak indult, ami este folytatódott. Nem elképzelhetetlen, hogy patthelyzet alakul ki, és új választásokat kell kiírni Olaszországban.

Az euró/forint kurzus a 293-294 közötti szintekről este 295 közelébe került a bizonytalan nemzetközi hangulatban, és az sem segítette a forintot, hogy a Népszabadságnak kormányzati források újfent megerősítették, hogy Matolcsy György válthatja Simor Andrást az MNB élén.

Történelmi kamatszint

A mai nap folyamán az MNB kamatdöntő ülése lesz a figyelem középpontjában, ahol a monetáris tanács tagjai várhatóan a hetedik egymást követő alkalommal is 25 bázisponttal csökkentik a jegybanki alapkamatot, így történelmi mélypontra, 5,25 százalékra süllyedhet a ráta. Ilyen alacsony csak 2010-ben volt az alapkamat, ez alatt pedig még soha nem állt az irányadó kamatszint. Most minden esély megvan arra, hogy a következő hónapokban újabb kamatvágásokat hajtson végre a tanács.

A kamatcsökkentés mellett szól, hogy a recesszió tovább mélyült a tavalyi negyedik negyedévben, miközben az inflációs aggodalmak enyhültek. A GDP 2,7 százalékkal zsugorodott 2012 utolsó három hónapjában az előző év azonos időszakához képest, vagyis a monetáris enyhítés egyelőre nem tudott lendületet adni a gazdaságnak.

Ben Bernanke, az Egyesült Államok jegybankjának szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) elnökének kongresszusi meghallgatása is befolyásolhatja az árfolyamot. Bernanke szavai a kockázati étvágy alakulását is meghatározhatják, ami a feltörekvő piaci eszközökre érdemi hatással lehet.

Mit lép a Fed?

A Fed múlt heti, a januári kamatdöntés hátterét ismertető jegyzőkönyve megijesztette a piaci szereplőket, mert a Nyíltpiaci Bizottság (FOMC) arra utalt, hogy felülvizsgálhatják a havi 85 milliárd forintos eszközvásárlási programot. A befektetők attól tartanak, hogy a Fed esetlegesen csökkenti vagy visszavonja a pénznyomtatási programját.

A Fed elnökének szavai azért fontosak a piaci hangulat szempontjából, mert az eszközvásárlási programok nagyban segítették a tőkepiacok szárnyalását az elmúlt években, és a feltörekvő piaci eszközöket is támogatták. A globális likviditásnak kulcsszerepe volt abban is, hogy Magyarország könnyedén bocsátott ki több mint 3 milliárd dollárnyi kötvényt februárban.

Ha a Fed a közeljövőben hozzányúlna a programhoz - vagy Bernanke utalást tesz erre -, akkor a forint még sérülékenyebbé válhat. Ugyanakkor az elmúlt hetekben a jegybanki elnökcserével kapcsolatos hírek sem mentek el a befektetők füle mellett, és a pénteki nap közeledtével ez csak egyre nagyobb figyelmet kaphat.