Vágólapra másolva!
A Kúria helybenhagyta a Fővárosi Törvényszék döntését, amely megsemmisítette a mobilfrekvencia-sáv értékesítésére kiírt pályázatot. A negyedik, állami mobilcég volt a nyertes, ez a döntés kicsavarta a sávot az állami társaság kezéből.
Vágólapra másolva!

A Kúria helybenhagyta a Fővárosi Törvényszék döntését, amely érvénytelenítette a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) frekvenciatenderét. Ezzel gyakorlatilag szinte biztossá vált, hogy nem lesz negyedik, állami mobilszolgáltató.

A Fővárosi Törvényszék hatályon kívül helyezte a frekvenciaárverésen hozott januári határozatait, mert úgy ítélte meg, hogy a negyedik mobilszolgáltató MPVI Zrt. jogszerűtlenül nyerte el a jogot a hálózat kiépítésére, valamint a három korábbi piaci szereplő is jogszerűtlenül szerzett újabb frekvenciablokkokat. Az állami mobilcég indulásának megágyazó frekvenciatenderen született döntést a három másik hazai szolgáltató - a Magyar Telekom, a Telenor és a Vodafone - támadta meg a bíróságon.

Az MPVI úgy reagált a Kúria döntése után, hogy a tulajdonosok (állami vállalatok) "megvizsgálják a vállalat jövőjét illetően a nyitva álló lehetőségeket".

Ezzel még nem biztos, hogy lezárul a negyedik mobilszolgáltató ügye, csak igen valószínűvé teszi a Kúria döntése. Attól függ, feladja-e a kormányzat a terveit. Erre vannak utaló jelek, például, hogy az MPVI új vezérigazgatójának nincs piaci tapasztalata.

A kormány ráadásul a piacon forgó pletykák szerint a Vodafone megvásárlásán gondolkodik, vagyis a kormány úgy szerezhetne piaci részesedést, hogy nem negyedik mobilszolgáltatót hoz létre.

Az NMHH tavaly januárjában hirdetett eredményt a 900 megahertzes frekvenciasávon nyújtható rádió-távközlési szolgáltatásra a 2011. augusztus 4-én kiírt pályázaton. A határozat nyertessé nyilvánította többek között a Magyar Posta Zrt., az MFB Invest Zrt. és a Magyar Villamos Művek Zrt. által alkotott konzorciumot (MPVI).

A másik három hazai operátor, a Telenor, T-Mobile és a Vodafone szintén elnyerte a pályázaton bizonyos rádiófrekvenciák használatának jogát, amelyez szolgáltatásaik vagy lefedettségük bővítésére használhatnak. A korábbi döntés hatályon kívül helyezése értelmében a korábban kiosztott frekvenciasávok kiosztását is újra kell tárgyalni. Ez a leghátrányosabban a Vodafone-t érintheti, ez a cég ugyanis a tavaly elnyert rádiósávok segítségével tudta országos lefedettségűre bővíteni mobilinternetes hálózatát.

Az [origo]-t kiadó Origo Média és Kommunikációs Szolgáltató Zrt. kizárólagos tulajdonosa a Magyar Telekom Nyrt.