Állami felügyelő irányít a Malnál

Vágólapra másolva!
Meg akarják tartani a munkahelyeket a Malban, ezért elfogadták az állami felügyelő jelenlétét. A Mal felszámolás alatt áll.
Vágólapra másolva!

A Magyar Alumíniumtermelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt. irányítását állami vagyonfelügyelő veszi át - közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) szerdán. A munkahelyek megtartása érdekében a Mal vezetése jó együttműködésre törekszik a kijelölt felügyelővel.

A 2012 szeptemberében stratégiailag kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezetté minősített Mal irányítását és folyamatos működtetését az állami tulajdonú Nemzeti Reorganizációs Nonprofit Kft. veszi át.

Az intézkedés közvetlen kiváltó oka, hogy az illetékes bíróság a társaság ellen egyik hitelezője által benyújtott kérelem alapján elrendelte a felszámolási eljárás megindítását - áll a közleményben. A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. biztosítja a megfelelő forrást a munkahelyek megőrzését szolgáló, ésszerű intézkedésekre.

"Az azonnali és határozott kormányzati beavatkozással biztosítható a gyártáshoz szükséges ingatlanok és eszközök megtartása annak érdekében, hogy a termelés tovább folytatható legyen egy új, követelésektől mentes vállalatban" - hangsúlyozza az NFM.

A Magyar Alumíniumtermelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt. vezérigazgatója szerint a munkahelyek megtartása érdekében fontos, hogy jól együttműködjenek a kijelölt felügyelővel. Bakonyi Zoltán megjegyezte: a vörösiszap-katasztrófát követően elrendelt kilenc hónapos állami felügyelet alatt is tökéletesen együtt tudtak dolgozni a felügyelőkkel.

Az NFM kijelölt képviselőjével a Mal a rá vonatkozó törvényi szabályozásnak megfelelően fog együttműködni - hangsúlyozta. A szerdán elrendelt vagyonfelügyelet időtartamáról a vezérigazgató nem tudott nyilatkozni.