Rogán volt Orbán fejvadásza


Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője beszél a Harrach Péterrel, a KDNP frakcióvezetőjével közösen tartott sajtótájékoztatón, a VitalMed szállóban a Fidesz-KDNP frakcióülése után, 2012. szeptember 7-én
Vágólapra másolva!
Rogán Antalnak, a Fidesz egyik erős emberének, frakcióvezetőjének volt a dolga, hogy feltérképezze, kik jöhetnek szóba jegybankelnökként, alelnökökként, jegybanki középvezetőkként, értesült az [origo]. Közben a Magyar Nemzeti Bankban dolgozók közül is minél több embert megpróbálnak osztályozni, amiből sokan arra következtetnek, hogy az új jegybanki vezetés ez alapján dönti majd el, hogy kikkel szeretne együtt dolgozni. Néhányan már önszántukból távoztak a napokban.
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor kormányfő Rogán Antalt bízta meg azzal, hogy térképezze fel a jegybankelnöknek és alelnököknek szóba jöhető személyeket - értesült több forrásból az [origo]. A hónapokig tartó puhatolózás és interjúk során a Fidesz frakcióvezetője azt is feladatául kapta, hogy a jegybank mostani dolgozói közül minél több emberről információhoz jusson, és különböző kategóriákba sorolja őket. A jegybankból származó értesüléseink szerint a csoportokat aszerint képezték, hogy az egyes embereket mennyire tartják a jegybankelnöki posztról távozó Simor Andrással szimpatizálónak vagy inkább jobboldali érzületűnek, illetve semlegesnek, olyannak, akit kizárólag a szakmai meggyőződése vezérel.

A gazdasági ügyekben az egyik kulcsfigurának számító, a parlament gazdasági bizottságát is vezető Rogán a leendő, potenciális jegybanki felső vezetőkről kikérte néhány olyan embernek a véleményét, akik már dolgoztak a jegybankban, ezért ismerik a stáb nagy részét, vagy akik gazdaságpolitikai kérdésekben a Fidesz erőcentrumához tartoznak (Varga Mihály, Matolcsy György, Járai Zsigmond).

Közben többen már a napokban felmondtak, arra számítva, hogy függetlenül attól, ki lesz Simor András utódja, nekik biztosan kiadná az útjukat. A távozók között van igazgató (a jegybanki hierarchia harmadik szintje), de hallottunk főosztályvezetőről és egyszerű beosztottról is.

A biztosan távozóknál azonban jóval többen vannak a bizonytalanok, akik kivárnak, de közben állást is keresnek. Megvárják, hogy valóban a legnagyobb esélyesnek számító Matolcsy György jelenlegi nemzetgazdasági miniszter ül-e át Simor székébe, illetve azt, hogy kik lesznek az alelnökök. Egy nap múlva mindenki többet fog tudni, az elnök személye legalábbis ismert lesz, az előzetes tájékoztatás szerint Orbán Viktor kormányfő pénteken nevezi meg jelöltjét az MNB élére. A jegybankelnök aznap el is árulhatja, hogy kit vagy kiket szeretne alelnöknek maga mellett látni, pénteken délután kettő órától pedig a Rogán Antal vezette gazdasági bizottság már meg is hallgatja a jegybank leendő elnökét.

Az [origo] forrásainak egy része állította, hogy olyan emberek is vannak a jegybankban, akiknek kormányoldalról már megüzenték, keressenek maguknak állást, mert rövid időn belül elbocsátanák őket. Egy másik beszélgetőtársunk szerint azonban nem volt ilyen üzengetés.