Újabb települések szabadulhatnak meg az adósságuktól

Vágólapra másolva!
A pénzt "a jó gazda gondosságával" kezelő települések számíthatnak a kormány elismerésére, és várhatóan "előnyhöz" juttatják őket - mondta a belügyminiszter. A kormány a héten dönt az ötezernél nagyobb lakosú települések adósságának átvállalásáról.
Vágólapra másolva!

A kormányszóvivő szerint új életet kezdhetnek, tiszta lappal indulhatnak az önkormányzatok a kormány adósságkonszolidációs programja után. Giró-Szász András elmondta, a kormány az elmúlt év végéig rendezte az ötezernél kevesebb lakosú települések adósságát, a héten pedig az ennél nagyobb városok adósságának 40-70 százalékos átvállalásáról döntött.

Az önkormányzatoknak 2010 végére 1247 milliárd forintnyi adósságuk gyűlt össze, továbbá 136 milliárd forint volt a lejárt szállítói tartozásuk - közölte a sajtótájékoztatón Pintér Sándor belügyminiszter. Azt mondta, hogy a jelentős adósság részben azért halmozódott fel, mert az önkormányzatokról szóló 1990. évi törvény egy idő után már nem tudta követni a társadalmi változásokat, részben pedig azért, mert sok település nem vette figyelembe saját anyagi lehetőségeit, és "tovább nyújtózkodott, mint ameddig a takarója ért".

A belügyminiszter kitért arra is, hogy bár a kormány 2011-ben 189 milliárd forintnyi támogatást, valamint további jelentős forrásokat adott az önkormányzatoknak, mégsem csökkent jelentősen az adósságállományuk, ezért döntöttek végül a települések adósságának rendezéséről.

Az állam az 5 ezer lakosúnál kisebb 1710 településnek összességében 74 milliárd forintnyi adósságát vállalta át - mondta a belügyminiszter, ez 50 milliárd forint, 94 millió svájci frank és 2,9 millió euró tartozást jelentett. 278 ötezer lakosúnál nagyobb település önkormányzatát vonták be a konszolidációba, és ez összesen 1033 milliárd forintnyi adósság átvállalását jelentette. A nemzetgazdasági miniszter és a belügyminiszter 610 milliárd forintra tett javaslatot, ám végül a kormány 685 milliárdos adósságot vett át a nagyobb települések önkormányzataitól. Pintér Sándor közölte, hogy az állam a főváros adósságának 60 százalékát veszi át. Hozzátette ugyanakkor: "nem biztos, hogy ez száz százalékig így következik be", mert a kormányfő és a főpolgármester még tárgyalni fog a város gazdasági helyzetéről.

A belügyminiszter jelezte azt is, hogy az ötezernél kevesebb lakosú települések önkormányzatai közül 14-gyel még tárgyalnak, mert ezeken a településeken olyan befektetésekre költöttek, amelyekből később ki tudják gazdálkodni az adósságot. Négy önkormányzat adósságrendezési eljárás alatt áll, és amíg az nem ért véget, nem tárgyalnak velük az adósságátvállalásról. 57 önkormányzatot pedig azért nem konszolidáltak, mert a tőketartozásuk már "nulla".

Pintér Sándor arra is felhívta a figyelmet, hogy 1160 olyan önkormányzatot találtak, amely "a jó gazda gondosságával kezelte a közös pénzt", ezek szavai szerint a későbbiekben számíthatnak a kormány elismerésére, és várhatóan "előnyhöz" juttatják őket.