Matolcsy viszi a jobbkezét az MNB-be

Vágólapra másolva!
Balog Ádám lesz a jegybank harmadik alelnöke, ezt javasolja Orbán Viktor kormányfő. Balog évek óta Matolcsy György bizalmasa, azonban csak adózási kérdésekkel foglalkozott karrierje során, márpedig a jegybanktörvény kiemelkedő monetáris politikai, hitelintézeti vagy pénzügyi ismeretekhez köti az alelnökké való kinevezést. Áder elvileg vétózhatna is, ha akarna.
Vágólapra másolva!

Balog Ádám lesz a jegybank harmadik alelnöke - jelentette be a miniszterelnök sajtófőnöke. Havasi Bertalan elmondta, hogy Balog lesz az MNB harmadik alelnöke, és hétfőn már hivatalba is lép.

Matolcsyhoz lojális

Balog Ádám a Nemzetgazdasági Minisztériumban töltött be helyettes államtitkári posztot a kormányváltás óta, az adóügyek tartoztak hozzá. Előtte is ezen a területen mozgott, a PwC-nél, az egyik legnagyobb adótanácsadó cégnél adómenedzserré küzdötte fel magát, társasági adóval és környezetvédelmi termékdíjjal foglalkozott.

A minisztériumban régóta elterjedt nézet, hogy Balog Ádám végtelenül lojális Matolcsyhoz, minden kérését teljesítette. 2010 nyara, ősze óta ráadásul Matolcsy átnyúlt Balog felettese, Kármán András államtitkár feje fölött, és az adós dolgokat közvetlenül Baloggal beszélte meg, közvetlenül Balogot bízta meg feladatokkal, Balog is neki riportolt.

Ezért sem meglepő, hogy Matolcsy viszi magával Balogot. Az [origo] korábban is úgy értesült, Matolcsy kikötötte, hogy ha ő jegybankelnök lesz, mindenképpen szeretné maga mellett tudni Balogot. Balog információink szerint amolyan mindenes alelnök lehet, a szervezet irányításával foglalkozhat, Matolcsy meghosszabbított keze lenne.

A törvényi feltételekkel azonban gond lehet

Balog jegybanki alelnökké való kinevezésével azonban gond lehet. A jegybanktörvény ugyanis kiemelkedő monetáris, pénzügyi vagy hitelintézeti ismeretekhez, tudáshoz köti azt, hogy valakit kinevezhessenek elnöknek, alelnöknek, monetáristanács-tagnak. Balog azonban egyik területen sem bizonyított, mindig is csak adóügyekkel foglalkozott.

Az államfőnek van módja vétózni. Meg kell vizsgálnia, hogy a jelölt megfelel-e a jegybanktörvényben vele szemben támasztott feltételeknek, és ha ezeket nem tudja teljesíteni, akkor a köztársasági elnök meg is tagadhatja a kinevezést.

A törvény azonban nagyon puhán van megfogalmazva. Pontosan így szól: "a Monetáris Tanács tagjává az a magyar állampolgár nevezhető ki, illetve választható, aki monetáris, pénzügyi, vagy a hitelintézeti tevékenységgel kapcsolatos kérdésekben kiemelkedő elméleti és gyakorlati szakmai ismeretekkel rendelkezik." Tudományos fokozattal, publikációval nem kell bizonyítani, így ellenőrizhetetlen is, hogy letett-e valami kiemelkedőt a három jegybanki területen az illető, így az államfő megítélésén múlik, hogy kinevezi-e Orbán Viktor kormányfő jelöltjét. Annak azonban, hogy Áder keresztbe tegyen a miniszterelnök akaratának, vajmi kevés a politikai realitása.

Kell még embereket találni

Annyi biztos, hogy harmadik alelnöke is lesz a jegybanknak. Ez pedig azt vonja maga után, hogy kell még egy embert találni, még egy külsős monetáristanács-tagot kell juttatni az MNB-be a jegybanktörvény értelmében. Az ő személyéről eddig nem árultak el semmit.

A másik két alelnök személye sem ismert. Karvalits Ferenc alelnök megbízatása március 27-én jár le, Király Júliáé július 3-án, eddig a két időpontig kell a kormányfőnek megneveznie választottjait.