Módosult a költségvetés az E.ON miatt

Vágólapra másolva!
256 milliárd forintot különített el kivételesen sürgős eljárásban az E.ON-üzlet miatt az állam.
Vágólapra másolva!

Három hét elteltével újból módosította a parlament az idei költségvetést a német E.ON magyarországi gázüzletágának megvétele miatt.
A kedden, kivételes sürgős eljárásban elfogadott jogszabály az E.ON földgázipari érdekeltségének megvásárlásával kapcsolatos állami kezesség, illetve a fizetendő kezességvállalási díj mértékét változtatja meg. Eszerint az adásvételi szerződésben meghatározott fizetési kötelezettségek 80 százalékának, de összesen legfeljebb 256 milliárd forint megfizetéséért vállal garanciát az állam készfizető kezesként az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. mint vevő számára.

Ugyanakkor a mostani javaslatból kimaradt a két földgáztároló cégért fizetendő, a februári költségvetés-módosításban meghatározott legfeljebb 875 millió eurós vételár, és nem nevesítik a kapcsolódó készletekért fizetendő 90 milliárd forintot sem.

Az Országgyűlés február 12-én már módosította egyszer az idei büdzsét, akkor is az E.ON gázüzletágának megvásárlásával összefüggésben. Most az akkor elfogadott passzusokat is átírták.

Orbán Viktor január 31-i moszkvai látogatásán nyilatkozott az MTI-nek arról, hogy a kormány Budapesten visszavásárolta azokat az eszközöket - például gáztározókat - amelyeket az előző kormányok privatizáltak. A miniszterelnök február 1-jén a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában azt mondta: jóval a kormány által meghatározott maximális vételár alatt vásárolta meg Magyarország az E.ON Csoport magyarországi földgázipari érdekeltségeit.