300 forint felett járt az euró

Vágólapra másolva!
Rövid időre 300 forint felett járt az euró szerdán este. A befektetők egy új végtörlesztéstől és Matolcsytól tartanak.
Vágólapra másolva!

Tovább gyengült a forint szerdán estig, este 7 óra előtt rövid időre átlépte a 300 forintos euróárfolyamot. Az euró egészen 300,14 forintig erősödött, ilyen erős utoljára tavaly június elején volt. A 300 forintos határ felett legutóbb január 28-án jegyezték az eurót.

A befektetők attól tartanak, hogy a végtörlesztéshez hasonló lépéseket hoz a kormány a devizahitelesek megmentésére. Varga Mihály - aki Matolcsyt váltja a gazdasági minisztérium élén - azt mondta, hogy a bankszektorral közösen dolgoznak ki egy programot a devizahitelesek megsegítésére, azonban a piaci szereplők még nem felejtették el a 2011-es végtörlesztés negatív hatásait.

A végtörlesztés szerepet játszott abban, hogy a forint 2012 elején történelmi mélypontra zuhant az euróval szemben, és a nagy hitelminősítők a befektetésre nem ajánlott, bóvli kategóriába minősítették le az országot. Mindezek mellett az is aggodalommal tölti el a piaci szereplőket, hogy Matolcsy György vezetése alatt a jelenleg 5,25 százalékos irányadó kamatszint nagymértékben csökkenhet, és a jegybank unortodox lépéseket tehet.