A nyomtatott sajtó megússza a médiaadót

Vágólapra másolva!
A nyomtatott sajtótermékeknek, a rádióknak és a kisebb tévéadóknak nem kellene finanszírozniuk az állami meteorológiai szolgáltatás fenntartását. A nagyobb tévék és az internetes sajtó állná a számlát.
Vágólapra másolva!

A médiaszolgáltatások meteorológiai díja nem vonatkozna a nyomtatott sajtótermékekre, a rádiókra, továbbá a kisebb televíziós médiaszolgáltatókra - ezt a választ kapta az [origo] a média különadó tervezetét elkészítő Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) sajtóosztályától. A tervezet jelenlegi formája szerint a díj csak a közszolgálati, a közösségi és a jelentős befolyásoló erejű televíziókat, valamint az internetes sajtótermékeket és hírportálokat érintené.

A tárca hangsúlyozza, hogy a meteorológiai tevékenységről szóló törvénytervezet közigazgatási és társadalmi egyeztetése folyamatban van, így az nem tekinthető a Kormány álláspontjának. Az egyeztetés keretében a VM március 7-ig várja a beérkező véleményeket, módosítási javaslatokat.

A tervezet szerint a médiaszolgáltatók kötelesek lennének reklámbevételeik 0,5 százalékát átutalni az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) számlájára. Amint arról az [origo] beszámolt, a lépés elsősorban azt a célt szolgálja, hogy az OMSZ idén is ki tudja fizetni a nemzetközi szakmai szervezetek tagsági díjait. Összességében mintegy 670 millió forintra lenne szükség, amelyet az állam az időjárási adatok felhasználóival, azaz a médiacégekkel fizettetne meg.

Felmerült az is, hogy az egyik paragrafus gyakorlatilag megtiltaná a veszélyes időjárási jelenségekről való tudósítások közlését. Ezzel kapcsolatban a minisztérium válaszában kifejti, hogy "a tényszerű tájékoztatás nyújtását a már bekövetkezett, vagy épp folyamatban lévő időjárási események vonatkozásában a tervezet nem kívánja megtiltani, a szabályozás célja kifejezetten a meteorológiai veszélyjelzés, figyelmeztetés és riasztás kiadásának szabályozása".

A VM azzal érvel, hogy az állampolgárok élet- és vagyonbiztonságára nagymértékben kihatással lévő meteorológiai riasztás kiadása mögött egy szakmailag teljes mértékben felkészült, meteorológiai infrastruktúrával rendelkező felelős állami szerv álljon, elkerülendő a téves riasztások kiadását, illetve azt a jelenséget, amely szerint némely meteorológiai szolgáltatást végző piaci szereplő indokolatlan riasztások kiadásával tűnteti fel magát szakmailag felkészültebbnek, gyorsabbnak.

A Magyar Lapkiadók Egyesülete szerdán közleményben tiltakozott az adó ellen. "Egységes álláspontunk, hogy a tervezetben szereplő meteorológiai szolgáltatási díj nem más, mint egy ágazati különadó, mely a válság sújtotta magyar médiapiac nagyobb részét az ellehetetlenüléssel fenyegeti, és az újabb adók bevezetésével munkahelyek kerülnek veszélybe" - írják.

Szerintük a tervezet rendelkezései nyomán sérülnek az alkotmányos szólás- és véleménynyilvánítási szabadság jogok is: a tervezet megtiltja valamennyi médium számára a folyamatban lévő, vagy a már bekövetkezett veszélyes időjárási jelenségek vonatkozásában a tudósítást, amennyiben azt nem az állami szolgálat adta ki.