Vágólapra másolva!
A Magyar Nemzet szerint a sikeres dollárkötvény-kibocsátás és az uniós pénzek lehívása növelte az ország devizatartalékát. A nemzetközi hitelek visszafizetése csökkentette ugyan a tartalékot, de az összes hatás eredője az lehetett, hogy 1-1,5 milliárd euróval nőtt a tartalék.
Vágólapra másolva!

Úgy tűnik, hogy a sikeres dollárkötvény-kibocsátás miatt 1-1,5 milliárd euróval nőhetett februárban a jegybank devizatartaléka, amelynek lehetséges felhasználásáról élénk vita zajlik - írja a Magyar Nemzet.

A lap írása szerint várhatóan tovább nőtt februárban az MNB devizatartaléka, így a januári 34,4 milliárd euróról 35,5-36 milliárd euróra emelkedett.

Ez elsősorban a sikeres dollárkötvény-kibocsátásnak köszönhető, amely euróban számolva 2,5 milliárdot tett ki, miközben az Európai Uniótól származó transzferek tovább növelték a hazai tartalékot - számol be a Magyar Nemzet. Bár a kötvényt dollárban bocsátották ki, az állam nem tarthat, csak euróban tartalékot, ezért a befolyt összeget azonnal euróra váltotta az állam.

A növelő mellett csökkentő hatások is érték az állományt, így például egymilliárd euróval csökkent a tartalék a nemzetközi hitelek visszafizetése miatt.