Hirtelen nagyot esett a forint

Vágólapra másolva!
Matolcsy György elvette a stratégiai területeket attól a két jegybanki alelnöktől, akiket még Simor András nevezett ki. Miután a hír megjelent, a forint nagyot esett, és az euró újra 300 forint felett is járt.
Vágólapra másolva!

A reggeli 298-as szintről napközben 296,5 alá erősödött a forint az euróval szemben. Délután azonban újra a gyengülés irányába fordult a hazai deviza, miután Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank új elnöke korlátozta a régi alelnökök jogkörét, így az euró jegyzése átmenetileg 300 forint fölé kúszott.

Pénteken reggel 299-es szintről erősödött a forint, miután Japánból kedvező makrogazdasági adatok érkeztek. A szigetország kikerült a recesszióból a tavalyi negyedik negyedévben: a felülvizsgált GDP-adat 0,2 százalékos bővülésről tanúskodott.

Napközben kedvező globális befektetői hangulatban erősödött a forint, és a nemzetközi tőzsdeindexek lokális csúcsra kerültek. Délután az Egyesült Államokból a vártál sokkal jobb munkaerő-piaci adat érkezett. A gazdaság több mint 230 ezer új munkahelyet teremtett februárban, miközben elemzők a 160 ezres bővülésre számítottak. A munkanélküliségi ráta 7,7 százalékra csökkent a korábbi 7,9-ről.

A forint a külpiaci hangulat javulásával párhuzamosan érdemben eltávolodott a 300-as szintről, és komoly esély látszott arra, hogy erősebb szinteken fejezi be a hetet. Napközben 297 forint alatt is állt a közös európai deviza jegyzése.

Matolcsy György, az MNB új elnöke azonban újabb intézkedéseket hozott, amelyek miatt hirtelen gyengülni kezdett a forint. Matolcsy fontos jogköröket vont el Karvalits Ferenctől és Király Júliától, a jegybank két régi alelnökétől, és az új alelnöknek, Balog Ádámnak - akit Matolcsy hozott magával a Nemzetgazdasági Minisztériumból - adott kulcsfontosságú feladatokat. Mostantól Balog felel a monetáris politikáért, a pénzügyi stabilitásért és a hitelezés felpörgetéséért is. Mindez arra utal, hogy hamarosan unortodox eszközt vet be az MNB a hitelezés és a gazdasági növekedés felpörgetése érdekében, ami viszont a forint esésével járhat.

Matolcsy lépései miatt az euró ára átmenetileg ismét 300 forint fölé került pénteken délután. Egyelőre úgy tűnik, hogy a lélektani határ megfogta az esést - a héten többször állította meg ez az ellenállás a forint gyengülését -, ám a technikai szint elesésével nagyobb tér nyílna meg a gyengülés felé.