Amíg működik, tuti nem cserélem

régi háztartási gépek; hűtőgép; nagy fogyasztás; energiatakarékosság
Vágólapra másolva!
Egyre öregebb hűtők, sütők, mosógépek állnak a magyar otthonokban. A régi gépek többet fogyasztanak, egy új hűtő pedig öt év alatt megtérülhet, a magyarok mégis nehezen szánják rá magukat a cserére: van, akinek nincs pénze rá, más kötődik a régi darabokhoz. Egy tanulmány szerint a húsz-harminc százalékos árengedmény már elgondolkodtatná a magyarokat, a kedvezmények biztosításával pedig az állam is jól járna. 
Vágólapra másolva!

"Most a galéria jön, és a parketta" - mondta Pénzes Sándor budapesti lakásában állva, egy VII. kerületi gangos házban. A hűtő már sokszor enged, 10 éves is van, cserélni kéne, de nem az van soron. A mosógép viszont új, nemrég vették. "Ez egy befektetés, kevesebbet fogyaszt" - tette hozzá a kárpitosként dolgozó férfi. Ő azok közé tartozik, akik tudják, hogy megéri új gépet venni, és időről időre meg is tudják tenni ezt.

Fotó: Hajdú D. András [origo]
Pénzes Sándor és egy régebbi hűtő

"Havi 80 ezerből a számláimat is alig tudom fizetni, nemhogy új gépet venni" - mondta egy nyugdíjas nő, aki a nevét nem akarta elárulni. Amikor tavaly elromlott a Hajdúja, a szerelőjétől vett egy feljavított gépet 30 ezer forintért. "A fiam vett egy kocsit hitelre, de nem tudta fizetni, a kezes meg én vagyok. Most a havi 25 ezer forintot is ki kell gazdálkodni a rezsi mellett. Vajas kenyér, zsíros kenyér, krumpli, tészta - ilyeneket eszem."

"Amíg működik, tuti nem cserélem. Kutya baja!" - indokolta Anikó, miért nem hajlandó megválni Lehel márkájú hűtőjétől annak ellenére sem, hogy többet fogyaszt, mint egy új. "Még nászajándékba kaptam" - magyarázta ragaszkodását. Az érzelmi kötődés nála erősebb, mint a takarékossági érv: nem különösebben érdekelte a többletfogyasztás, mert az áramszámlája így is havi 5000 forint alatt marad.

A statisztikák azt mutatják, hogy tovább öregedtek a magyar háztartásokban lévő hűtők, fagyasztók, mosógépek, elektromos tűzhelyek. A háztartásigép-gyártó és -forgalmazó vállalatokat tömörítő szövetség, a CECED tanulmánya szerint 2009 óta 43-ról 46 százalékra emelkedett a 8 évnél idősebb háztartási gépek aránya, és az öreg gépek összes energiafogyasztása is több mint 12 százalékkal nőtt.

Évi akár tízezer forint

Az öregedő háztartási gépek lecseréléséből az ország és lakói több előnyhöz is jutnának. A CECED egyenesen azt állítja, hogy minden szereplő nyerne vele, ha az állam ösztönözné a kevesebbet fogyasztó, energiahatékonyabb berendezések vásárlását.

Az emberek az alacsonyabb áramszámláknak örülhetnének, ráadásul egy kedvezményekkel járó kampány során felfigyelnének más energiatakarékos ötletekre is, például hogy ne tartsák nyitva a hűtő ajtaját. A szakmai szervezet egy internetes energiakalkulátort is fenntart, amely szerint egy 20 éves, felső fagyasztós, körülbelül 140 centi magas hűtő lecserélése energiatakarékos gépre évi tízezer forint megtakarítást hozhat. Egy ilyen, márkás hűtő már 50 ezer forintért is kapható, vagyis mintegy 5 év alatt visszahozza az árát.

Hiába a gazdaságossági érv, egy olvasónk, Ágnes kétségbe vonta, hogy a 13 éves Gorenje hűtőjének lecserélésével sokat nyerne. "Semmi baja, nem szeretnék kidobni az újra pénzt, nincs 70-80 ezer forintom rá." Ágnes még akkor sem váltana, ha kedvezményt kapna hozzá az államtól. "Amíg be nem döglik, addig nem cserélnék" - jelentette ki

Zúg, lefagy, sokat fogyaszt

Azért nem mindenki ennyire ragaszkodó típus. "70 ezer forint átlagosan egy hűtő, mondjuk 20-30 százalék árengedmény már biztos elgondolkodtatna" - válaszolta az [origo] kérdésére Zsófia, aki már így is fontolgatja a főbérlő "zúgó, lefagyó, sokat fogyasztó, ősrégi hűtőjének" cseréjét.

Véleményével nincs egyedül, a CECED-nek a GFK Hungária segítségével végzett felmérése is ezt a 20-30 százalékos határt állapította meg. A kutatás szerint 2 százalék mondana egyértelmű igent a vásárlásra, ha kapna 10 százalék kedvezményt, 11 százalék elgondolkodna rajta. 20 százalékos engedményre 6 százalék ugrana, és 26 százalék fészkelődne. Ha a megkérdezettek 30 százalékkal alacsonyabb árat látnának, akkor már nagyságrendekkel többen érdeklődnének, 38 százalék szaladna az áruházba, 28 százalék pedig elgondolkodna rajta.

Fotó: Hajdú D. András [origo]
Kidobott mosógép egy pesti bérházban

Persze nem meglepő, hogy a szakmai szövetség egy állami háztartásigép-csereprogram mellett érvel, hiszen ez nagyon jót tenne az iparágnak is. A CECED szerint az elmúlt 30 évben 10 milliárd eurót (3000 milliárd forintot) fektettek a gyártók az energiahatékony gépek kifejlesztésébe, de az elmúlt öt-hat évben a magyarországi forgalom 40 százalékkal esett. Az állami ösztönzés így azt is segítené, hogy a hazai gyártók munkahelyeket tartsanak meg (van gyára Magyarországon többek között az Elektroluxnak, a Boschnak és a Zanussinak).

Erről álmodik a kormány

A gépcsereprogram az állam számára is előnyös lenne, a szövetség szerint egy 25 százalékos támogatás még többletbevételt is generálna az áfabevételen keresztül. Nem elhanyagolható az a szempont sem, hogy Magyarországnak az EU tagjaként energiatakarékossági vállalásokat kellett tennie, átlagosan évi 1 százalékkal kell csökkentenie az energiafelhasználást 2016-ig, ezt pedig könnyebben elérné a hűtőcserével. Ráadásul az alacsonyabb energiafogyasztással az ország újabb szén-dioxid-kvótákat adhatna el, ami további milliárdokat jelentene az újabb energiahatékonysági beruházásokhoz.

A program illeszkedne a kormány fogyasztási, növekedési terveibe is. Matolcsy György volt nemzetgazdasági miniszter 2013-ra álmodta meg a fogyasztási fordulatot, és erről beszélt még tavaly ősszel az azóta utódjává kinevezett Varga Mihály is, aki a fogyasztás beindulását attól várta, hogy "előbb-utóbb a hűtőszekrény elromlik, előbb-utóbb a tévét le kell cserélni".

Azt talán a kormány sem szeretné, hogy hirtelen minden hűtő elromoljon, de a cserét egy kedvezményrendszer kialakításával ösztönözhetné, elősegítve ezzel a fogyasztási céljait is. Jól is jönne már a kormánynak egy valódi élénkítés, mert minden eddigi igyekezete ellenére sem sikerült a hazai vásárlások megállíthatatlanul zuhanó trendjét megfordítani.

Külföldön bevált

Spanyolország 2005-2007 között, majd 2008-2012 között kétszer is bevetette a gépcsereprogramot a 2012-ig tartó energiahatékonysági stratégiája keretében. A régi készülék leadásával, illetve megfelelő energiaosztályú új gép vásárlásakor állami támogatás járt. Hűtő és fagyasztó cseréjénél az energiaosztálytól függően 85-125 euró (24-35 ezer forint), egy A energiaosztályú és A mosási hatékonyságú mosógép cserés vásárlásához pedig 85-105 euró (24-29 ezer forint) kedvezményt biztosítottak (de a támogatás nem lehetett több, mint az ár 25 százaléka). A két programra összesen mintegy 750 millió eurót, azaz több mint 200 milliárd forintot szántak. 2006-ban 185 gigawattóra energiát spóroltak meg ezzel.

Olaszországban 2007-ben hirdettek akciót, amelyet a sikeren felbuzdulva 2010-ig meghosszabbítottak. Itt csak hűtőkre és fagyasztókra járt támogatás a régi készülék leadása esetén. A személyi jövedelemadó-alapból az ár 20 százaléka levonható volt 200 euróig. Egy, az Európai Bizottság számára készült tanulmány szerint a program első kilenc hónapjában 28 százalékkal nőtt az A+ és A++ energiaosztályú hűtők eladása, amivel 43,6 gigawattóra energiát takarítottak meg (ez hozzávetőlegesen annyi, mint amennyi áramot a paksi atomerőmű egy nap alatt megtermel).