Kész a pénzügyi biztos mentőcsomagja

Vágólapra másolva!
Javaslatot dolgozott ki a devizahitelesek problémáinak megoldására Doubravszky György, a pénzügyi jogok biztosa. Elsőként azt vizsgálná, hogy a devizahitel tényleg devizahitel, és vajon nem hibás-e a termék.
Vágólapra másolva!

Doubravszky György hétfőn az Országgyűlés fogyasztóvédelmi bizottsága előtt beszélt erről. Kiemelte: az általa, egy külső szakértő bevonásával elkészített szakmai anyagban olyan megoldást javasol, amely nem igényelne állami forrást, és nem szűkítené az abban részt vevők körét.

Kifejtette: nem azt javasolja majd, hogy a jelenlegi árfolyamon forintosítsák a devizahiteleket, mert "ez egy igazságtalan helyzet szentesítése lenne". Ehelyett, javaslatának az lesz a kiindulópontja, hogy a devizában nyilvántartott, de forintban felvett, és abban is törlesztett hitelekre számos olyan költség - például árfolyamrés - rakódott, amelynek nem lett volna szabad.

Ezt a pontot egyébként számos bankellenes perben már megtámadták a devizahitelesek, de a jogértelmezés nem egyértelmű. Volt olyan per, amelyet - éppen az árfolyamrést kifogásolva - az adós nyert meg jogerősen, de olyan is, amelyben ugyanezért a banknak kedvezett, szintén jogerősen, a bíróság.

Doubravszky György hétfőn délután közleményt adott ki arról, hogy hivatalának indulását követően a legrövidebb időn belül részletes szakmai javaslatot tesz a magyarországi háztartások devizakitettségéből adódó társadalmi feszültségek megelőzésére és a devizahitelezésből adódó társadalmi problémák végleges megoldására.

A javaslat kidolgozásában a jogi szakértők közreműködése mellett számít Boros Imre, Makkos Albert és Varga István közgazdászok tanácsaira is. A pénzügyi jogok biztosa hozzátette, szükségesnek tartja annak megvizsgálását, hogy a forintban folyósított és forintban törlesztett deviza alapú hitelt valós tartalma alapján devizában nyilvántartott forinthitelként kell-e kezelni. Amennyiben ez így van, és ezt az állítást a készülő szakértői vizsgálat részletesen alátámasztja, akkor a devizában nyilvántartott forinthitelt hibás terméknek kell minősíteni - hangsúlyozza közleményében Doubravszky György.

A hibás termékért a gyártó, a forgalmazó és az engedélyező egyaránt felelősséggel tartozik. A hibás pénzügyi terméket pedig a fogyasztónak joga van a folyósítás napjának dátumával a folyósító bank által forgalmazott másik termékre, vagyis forinthitelre váltani. Mivel a folyósítás időszakában a pénzügyi fogyasztóvédelem hiányosan működött, de életbe lépett már az európai uniós szabályozás, ezért az így választható forinthiteleknek is ehhez a szabályozáshoz kell igazodniuk - írja közleményében Doubravszky György.