Akit azonnal lapátra tett Matolcsy

A Magyar Nemzeti Bank elnöki posztjának várományosai, MNB, páternoszter az MNB épületében, ki lesz Simor utódja?
Vágólapra másolva!
A hét első napján Matolcsy György elbocsátotta a jegybankból a kutatási részleg vezetőjét, tudta meg az [origo]. Egy másik fontos posztra egy közgazdász tanárként diplomázott, a Nemzetgazdasági Minisztériumban már kipróbált embert hoznak. Nagy Róza frissen kinevezett főigazgató pedig elfoglalta a jegybank egyik legnagyobb termét, az lett az ő dolgozószobája.
Vágólapra másolva!

Újabb lendületet vettek a személycserék a Magyar Nemzeti Bankban (MNB), értesült az [origo]. Miután a múlt héten hivatalosan is az MNB elnöke lett, Matolcsy György csütörtökön öt új posztot hozott létre, köztük hármat olyanok foglaltak el, akiket a Nemzetgazdasági Minisztériumból (NGM) hozott magával az exminiszter. Pénteken a két, régebben kinevezett alelnököt lényegében félreállították. Most lejjebb is nyúlt az elnök és a kirúgások és felvételek jogkörét megkapó Nagy Róza főigazgató.

A kutatási részleg vezetőjének mennie kellett

Az [origo] információi szerint hétfőn közölte az MNB új vezetése Benczúr Péterrel, a kutatási részleg vezetőjével, hogy elbocsátják. Benczúr régóta kutatóként dolgozott az MNB-ben, pozíciójából, munkaköréből fakadóan is távol tartotta magát a jegybank napi működési dolgaitól és a monetáris politikai lépésektől, politikailag látszólag nem érzékeny területen dolgozott.

Ezért is furcsállta minden beszélgetőtársunk, hogy éppen ő bántotta Matolcsyék szemét. Benczúr személyében ráadásul egy adózási témában országosan elismert elméleti szakembert küldtek el, aki több mint tíz éve - mindvégig kutatóként - dolgozott a jegybankban, az Egyesült Államokban is végzett tanulmányokat, és 2001 óta a CEU-n is tanít. Utódjáról nincs információnk.

Kipróbált embert hoznak egy fontos posztra

Egy másik területen viszont már megvan Matolcsyék jelöltje. Úgy értesültünk, hogy az egyik legfontosabb szakmai posztra Matolcsy volt munkahelyéről, az NGM-ből hoznak embert, Gerendás János személyében. Ő lesz a felelőse a monetáris stratégiai anyagok készítésének.

A jegybanki stáb a kamatokról döntő monetáris tanács ülései előtt különböző forgatókönyveket dolgoz ki, ezekből válogathat a tanács, amikor arról határoz, változtat-e a kamatokon, és ha igen, mennyivel, ezt mi alapján teszi, illetve, hogy a gazdasági folyamatokat hogyan látja a testület. A kamatdöntést alátámasztó forgatókönyvnek azért van nagy jelentősége, mert a befektetők számára egyfajta vonalvezetőként szolgál, segít megérteni, hogyan gondolkodik a monetáris tanács a folyamatokról, és milyen keret határozza meg a kamatdöntéseit. Ezeknek az anyagoknak az elkészítését fogja össze a jövőben Gerendás.

Jövetelével bizonytalanná válik annak a két komoly szakértelemmel bíró közgazdásznak a sorsa, akiknek a feladata ennek a munkának a koordinálása volt. A két szakember jövőjéről nincs hírünk.

Gerendás a múlt pénteken mondott le helyettes államtitkári posztjáról, a gazdaságtervezési részlegen dolgozott az NGM-ben. Végzettségét tekintve közgazdász tanár, de makroelemzőként is dolgozott a piacon, az NGM-ben pedig annak a - geográfus végzettségű - Csizmadia Norbertnek volt a helyettese, aki most szintén az MNB-ben kötött ki ügyvezető igazgatóként.

Nagy Róza elfoglalta az egyik legnagyobb termet

Nagy Róza közigazgatási államtitkár volt az NGM-ben, lényegében ő irányította a minisztérium napi munkáját, a jegybankban főigazgató lett. Nagy Róza az új munkahelyén lefoglalta a jegybank egyik legnagyobb termét saját dolgozószobájának. A Széchenyi-teremben tartották éveken át a jegybanki szakértői stáb által készített minden fontos elemzésnek, tanulmánynak a belső vitáját - akkora, hogy több tucat ember is elfér benne.