Vágólapra másolva!
Matolcsy György ezen a héten már a középvezetőket rúgja ki a Magyar Nemzeti Bankból, miután a múlt héten eltávolította a felső vezetőket. A piszkos munkát Matolcsy bizalmasa, az új alelnök, Balog Ádám intézte, miközben a jegybankelnök arról is intézkedett, hogy minden dolgozót eltiltson minden szereplési lehetőségtől.
Vágólapra másolva!

Matolcsy György hivatalosan másfél hete a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke, azóta fokozatosan terjeszti ki a hatalmát. Az [origo] több jegybanki dolgozóval folytatott beszélgetéseket a Matolcsy kinevezése előtti hetekben és az elmúlt napokban is.

A többség egész pályás letámadásra számított, azt várta, ha Matolcsyból MNB-elnök lesz, akkor rövid időn belül tömeges elbocsátások kezdődnek az intézményben. Bár ez nem következett be, az új elnök a felső szinteken rögtön átvette az irányítást, a középvezetők szintjét pedig mostanra érte el a tisztogatás. Naponta egy-két embernek felmondanak, vagy félreállítják őket.

Matolcsy arról még a kinevezése előtt gondoskodott, hogy minden hatalom az ő kezében összpontosuljon. Nemzetgazdasági miniszterként - az államnak mint az MNB tulajdonosának a nevében - átírta a jegybank alapító okiratát úgy, hogy minden alkalmazott sorsáról és fizetéséről ő dönthessen. Matolcsy magával hozta harmadik alelnöknek legfőbb bizalmasát, Balog Ádámot. A másik két alelnököt lefokozták, minden érdemi területet Balog kapott meg, Király Júlia a készpénzellátással, Karvalits Ferenc pedig a statisztikával foglalkozhat.

Matolcsy a beiktatása utáni napon elérte azt is, hogy az igazgatóság új szervezeti és működési szabályzatot (szmsz) fogadott el: az alelnökök alatt új vezetői szintet hoztak létre egy főigazgatóval és négy ügyvezető igazgatóval. Az öt vezetői pozícióból hármat olyanok foglaltak el, akiket Matolcsy szintén a minisztériumból hozott, és a szűk környezetéhez tartoztak. A másik két ügyvezető igazgatói posztra helyezett, eddig is az MNB-ben dolgozó emberben is maximálisan megbízik az új elnök.

Minden rendezvényt letiltott

Matolcsy György a személyi változásokon túlmutató intézkedéseket is hozott elnöki regnálásának második hetében. A napokban mindenkinek megtiltotta a jegybankban, hogy olyan rendezvényen vegyen részt, amelyen a gazdaságpolitikáról véleményt fogalmazhatnak meg a résztvevők. Ezzel voltaképpen minden gazdasági rendezvény a tiltólistára került, mindaddig, amíg Matolcsy a korlátozást fel nem oldja, illetve amíg ő vagy Nagy Róza főigazgató nem ad felmentést egyenként az embereknek. Egyelőre a jegybank épületében sem lehet semmilyen rendezvényt tartani. A tiltás kiterjed a kutatókra is, információink szerint még tudományos konferenciákon sem vehetnek részt, egyetemek, szakmai szervezetek meghívásait is le kell mondaniuk.

A tiltás bevezetésének első áldozata éppen egy olyan esemény, amelynek az MNB adott volna otthont. A Magyar Közgazdasági Társasággal (MKT) közösen szerveztek egy konferenciát március 25-ére az exportsikerekről, de az MKT honlapján az olvasható, hogy a rendezvény elmarad.

Két nap alatt három középvezető esett áldozatul

Matolcsy ezen a héten már a középvezetők között tart tisztogatást. Hétfőn sokak megrökönyödésére a kutatási részleg vezetőjének mondtak fel. Benczúr Pétert az ország egyik legfelkészültebb elméleti közgazdászának tartották házon belül, a világ egyik legnevesebb egyetemén, az MIT-n is hallgatott közgazdaságtant, több mint egy évtizede dolgozik a jegybankban. "A légynek sem ártott" - mondták róla az [origo] beszélgetőtársai, rávilágítva, hogy már csak azért is meglepő az ő elküldése, mert kutatóként pozíciójából, munkaköréből fakadóan is távol tartotta magát a jegybank napi működési dolgaitól és a monetáris politikai lépésektől, politikailag látszólag nem érzékeny területen dolgozott.

Csak találgatások vannak arról, mi volt Benczúr bűne. Az egyik magyarázat szerint féltékenység vezérelhette az új jegybanki vezetést, egy igen felkészült közgazdász tudásbeli fölényét nehezen viseli el egy főnök. A másik, ennél valószínűbbnek tűnő magyarázat szerint az adózási kérdésekben is otthonosan mozgó Benczúr egy 2011 októberi tanulmánya miatt kerülhetett fel Matolcsy feketelistájára. Néhány társával közösen modellezték az Orbán-kormány egyik szimbolikus intézkedését, az egykulcsos adórendszert és az arra való átállást, és olyan eredményre jutottak, amely az adóátalakítás több kellemetlen gazdasági következményére figyelmeztetett.

Kedden két másik középvezető került sorra. Czeti Tamás a kockázatkezelési részleget vezette igazgatóként, kedden azonban félretolták. Az [origo] információi szerint először őt is ki akarták rúgni, de később úgy döntöttek, hogy áthelyezik egy másik, periferiális területre mindaddig, amíg nem talál magának munkát. A kockázatkezelési igazgató dolga a jegybank szmsz-e szerint többek között az, hogy részt vesz a devizatartalék-kezelés stratégiájának kidolgozásában, kockázati elemzéseket végez a kezelt portfólióról, meghatározza, hogy mekkora hitelt kaphat a jegybanktól egy-egy partnere.

Matolcsy már gondoskodott is a jó szakembernek számító Czeti pótlásáról, házon belül oldják meg a kérdést. Czeti eddig csak az MNB-ben dolgozott, Benczúrhoz hasonlóan több mint tíz éve lépett be a jegybankhoz. Félreállítása azért is számít meglepetésnek, mert forrásaink inkább jobboldali érzületűnek ismerik. Ez azonban csak arra volt elegendő, hogy nem azonnal kell elhagynia a jegybankot.

Nem úgy Gereben Áronnak, aki kedden megkapta a munkakönyvét. Ő a pénzügyi elemzések terület igazgatója volt, ez a részleg a jegybank három fő területe közül az egyik. A több mint egy évtizedes jegybanki pályát maga mögött tudó szakembert szókimondónak festették le beszélgetőtársaink. Ez a tulajdonsága kódolta az összetűzést Matolcsyval, mégpedig azért, mert a Gereben felügyelete alatt álló egység foglalkozik egyebek mellett azzal, hogy a jegybank milyen eszközöket vessen be, amelyek megolajozzák a gazdaság működését, de nem hordoznak túl nagy kockázatot. Ide tartozik például az, hogy a 2008 őszén kitört válságban a jegybank rövid ideig beavatkozott az állampapírpiac működésébe, vagy az, hogy a bankoknak különböző futamidejű hiteleket nyújt. Az még nem világos, hogy Matolcsy milyen nem szokványos eszközöket kíván bevetni a gazdaság élénkítése érdekében, de nyilatkozatai alapján valószínűsíthető, hogy bátrabban nyúlna a szóba jöhető eszközökhöz, mint az eddigi irányvonal.

Az sem volt jó ómen Gereben számára, hogy hozzá tartoztak a költségvetési elemzések is. Matolcsy még miniszterként az egyik utolsó kirohanását a jegybank ellen épp egy költségvetési és államadósságról szóló tanulmány miatt intézte.

Az új alelnök a kirúgásokban jeleskedik

Mindhárom elismert szakemberrel Balog Ádám, az új alelnök közölte a rossz hírt. Balognak az elbocsátásokban amúgy is nagy tapasztalata van. Adóügyi helyettes államtitkárként a Nemzetgazdasági Minisztériumban (NGM) 2011 májusában ő tizedelte meg az adóügyi részleget. Máig emlegetik egykori és mostani NGM-esek azt az esetet, amikor Balog szólt az egyik titkárnőnek, hogy a tárca dolgozói közül kiket rendeljen be az irodájába félóránként, majd amikor mindegyiket elküldte, a titkárnőt is lapátra tette.

Azt mindenki biztosra veszi, nem ért még véget a leépítés a jegybankban, ez még csak a kezdet. A cégjegyzésre jogosult több mint száz ember közül 22-nek március végéig felmondanak, ezt a héten kiadott közleményben megerősítette az új jegybanki vezetés, de arról nem szól a tájékoztatás, hogy az alsóbb szinteken hány embernek kötnek útilaput a talpára. Azt csak egy nagyon szűk kör tudja, kik vannak rajta a listán. Bizonytalanság azért is van, mert Benczúr elbocsátása és Czeti esete sokaknak azt üzeni, hogy azt is elérheti a félreállítás, aki egyáltalán nem számít rá.

A költözködés sok erőt leköt

A jegybanki dolgozók most arra számítanak, hogy a jövő héten pörögnek fel a kirúgások. Forrásaink elmondása alapján Matolcsy legalább kilenc embert hoz magával az NGM-ből, ők az elmúlt napokban minden szobába benéztek, a székeket és asztalokat is szemügyre vették, keresték a nekik tetsző szobákat és berendezéseket. Nagy Róza, aki az új posztot, a főigazgatóit foglalja el, a jegybank egyik legnagyobb termét, a Széchenyi-termet a saját dolgozószobájának alakítja át, de más helyiségekben is zajlik a pakolás.