800 embert venne föl az EU jegybankja

Vágólapra másolva!
Egy belső dokumentum szerint 800 főt kell felvennie az Európai Központi Banknak ahhoz, hogy jövő nyáron működésbe léphessen a közös pénzügyi felügyelet, amelyről decemberben döntöttek a tagállamok.
Vágólapra másolva!

Nyolcszáz munkatársat készül felvenni az Európai Központi Bank pénzügyi felügyeleti területre, az EU tagállamai ugyanis új szerepet osztottak az eurót is kibocsátó intézményre: neki kell felügyelnie az európai bankrendszert.

A Wall Street Journal két, az ügyre rálátó forrása szerint iparkodnia kell az EKB-nak, amely komoly munka előtt áll, hogy időben felálljon a felügyeleti rendszer.

A 800 fős számra egy belső dokumentum tesz utalást, a riport szerint ugyanis ennyi emberre lesz szükség ahhoz, hogy az EKB ellenőrizni tudja a tizenhét európai tagállam mintegy 6000 bankját. Az egyik forrás azt állította, a 800 fő csak az alsó közelítés, valószínűbb szerinte ugyanis, hogy ennél is több emberre lesz szükség.

Az uniós tagállamok tavaly decemberben döntöttek arról, hogy az EKB alatt működő pénzügyi felügyeletet hoznak létre, amely 2014 közepétől kezd majd el működni. A nemzeti felügyeletek nem szűnnek meg, vagyis a legalább 800 fős új szervezet az eddigieken felül jön létre. Tehát az EKB-nak úgy kell találnia 800 olyan szakembert, akinek van felügyeleti tapasztalata, hogy nem csak a tagállami dolgozókat kell összegyűjtenie.