Vágólapra másolva!
Eddig nem tett extra lépéseket az Európai Központi Bank, hogy pénzbőséggel élénkítse a gazdaságot, de a legújabb nyilatkozat szerint már nem zárkózik el ettől olyan mereven.
Vágólapra másolva!

Bár konkrét lazításról nem beszéltek, európai központi banki tagok nem zárták ki a lehetőségét annak, hogy gazdaságélénkítésre szánja el magát az EKB - írta a Wall Street Journal.

Hiába segített az európai bankokon a jegybank pénzteremtő programja, a kis- és középvállalkozásokhoz alig jutott el ezekből, a kamatok alig csökkentek. "Nem beszélhetek megoldásokról. Azt tudom elmondani, hogy ez a kérdés felmerült a megbeszéléseinken, és körültekintően vizsgáljuk a problémát" - mondta a finn jegybankelnök, Erkki Liikanen.

A finn jegybankár szerint 2015 előtt aligha éri el az unió gazdasága a válság előtti szintet, és a kutatások is arra utalnak, hogy 2013 első három hónapja még mindig a visszaesésről szólt. Azért vannak kedvező jelek is: az eurózóna munkanélküliségi rátája hét éve a legjobb eredményt mutatta.

Bár az EKB rekordalacsony szinten, 0,75 százalékon tartja az alapkamatát, más monetáris élénkítésre nem szánta el magát a jegybank. Az alacsony inflációs ráta viszont lehetővé teszi, hogy tovább lazítsanak a pénzügypolitikán.