A gazdagok pénzére hajtanak Cipruson

Vágólapra másolva!
A 30 millió forint alatti bankbetétekre már csak 3 százalékos illetéket vetne ki a ciprusi kormány egy kiszivárgott javaslat szerint. Az oroszoknak nagyon nem tetszik a terv, délután újabb körben egyeztetnek az uniós pénzügyminiszterek.
Vágólapra másolva!

Új, a bankbetétek megadóztatására vonatkozó törvénytervezetet hoz nyilvánosságra hétfőn a ciprusi kormány - mondták a Dow Jones hírügynökségnek uniós források.

A javaslat a korábban közöltekhez képest csökkenti a kisbetétesek terheit, de növeli a félmillió eurónál nagyobb összeggel rendelkezők adókulcsát. A tervezet változatlan, csaknem 6 milliárd eurós bevétellel számol.

Az új javaslat értelmében a 100 ezer eurósnál (megközelítőleg 30 millió forint) kisebb értékű bankbetéteket 3 százalékos egyszeri adó sújtaná, a 100 ezer és 500 ezer közötti összegre 10 százalékos, míg az 500 ezer eurót meghaladó részre 15 százalékos adókulcs vonatkozna.

Telefonkonferenciáznak róla

Korábban, az euróövezeti pénzügyminiszterek péntek esti találkozója után olyan terveket jelentettek be, hogy a 100 ezer euró alatti összegre 6,75 százalékos, míg az ezt meghaladó összegekre 9,9 százalékos adókulcs lenne érvényben.

A ciprusi kormány javaslatáról hétfőn délután, egy telefonos konferencia keretében dönthetnek az euróövezeti pénzügyminiszterek.

"Ameddig a végösszeg 5,8 milliárd euró marad, azt gondolom, hogy mindenki támogatni fogja, de természetesen a minisztereknek és a trojka (EU, IMF, Európai Központi Bank) képviselőinek is meg kell majd vizsgálniuk a pontos számokat, hogy valóban működni fog-e a javaslat" - fogalmazott az egyik forrás.

Az euróövezeti pénzügyminiszterek szombat hajnalban jelentették be, hogy 10 milliárd eurós mentőhitelt folyósítanak a bajba jutott ciprusi kormánynak. Ennek képezi részét a bankbetétekre kivetett adó. A hírre a helyiek megrohamozták a bankokat, és az euró és forint árfolyama is gyengülni kezdett.

Fontos teszt

Az Investor.hu elemzése szerint a hétfői, illetve ezen a héten látott piaci reakciók fontos tesztjei lesznek az elmúlt hónapokban, egy évben kialakult alapvetően pozitív hangulatnak. A ciprusi események adhatnak olyan váratlan szikrát, amely elindít egy újabb piaci lejtmenetet.

"Eddig azt láthattuk, hogy a kisebb-nagyobb megrázkódtatásokra, sokkokra, bizonytalansági tényezőkre sem reagáltak igazán negatívan az érintett piacok. Az amerikai költségvetési kérdések vagy az olasz választások szinte visszhang nélkül múltak el a piacon, pedig ezek pénzügyi értelemben nagyobb kockázatokat hordoztak magukban, mint az eurózóna egészéhez képest elhanyagolható nagyságú ciprusi probléma" - írják.

Az oroszoknak nem tetszik

A ciprusi bankbetétek megadóztatása igazságtalan, szakmaiatlan és veszélyes lenne - mondta hétfőn Dmitrij Peszkov, Vlagyimir Putyin orosz elnök szóvivője.

Peszkov egyben arról tájékoztatott, hogy az orosz államfő hétfőn rendkívüli tanácskozást tartott az ügyben.
Korábban egy orosz pénzügyminiszter-helyettes úgy nyilatkozott: akkor lenne igazságos az intézkedés, ha az kizárólag a bankbetétek kamataira vonatkozna.

A Moody's hitelminősítő számításai szerint 2012 végén orosz bankok mintegy 12 milliárd dollárnyi, orosz vállalatok pedig 19 milliárd dollárnyi betétállománnyal rendelkeztek ciprusi pénzintézetekben.