Csúszik az ítélet az áramszolgáltatók perében

Vágólapra másolva!
Húzódik a rezsicsökkentés utolsó ütközete, az áramszolgáltatók a végsőkig küzdenek. A Magyar Energia Hivatal ellen indított pereikben az ítélethirdetést március 26-ra halasztották.
Vágólapra másolva!

A Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság elhalasztotta a döntést abban a hat perben, amelyet az áramszolgáltatók a rezsicsökkentéssel összefüggésben indítottak a Magyar Energia Hivatal ellen.

Az áramszolgáltatók a MEH rendszerhasználati díjakat megállapító határozatát támadták meg a közigazgatási eljárásban. Azzal érveltek, hogy a hivatal határozata jogsértő, mert nem megfelelően ismerte el a szolgáltatók jogos költségeit, például az új adókat. Az eredeti menetrend szerint a perben első fokon a héten hirdettek volna ítéletet, ezt azonban most március 26-ra halasztották.

Az elmúlt hetekben a gázszolgáltatók hasonló pereiben a bíróság megsemmisítette a MEH vitatott határozatait, és új eljárásra utasította a hivatalt. Orbán Viktor miniszterelnök ezt a döntést parlamenti felszólalásában botrányosnak minősítette, majd az Országgyűlés megszavazott egy olyan új törvényt, amely a folyamatban lévő eljárásokban is alkalmazható, és kimondja, hogy az energiaszolgáltatók nem háríthatják át a különadókból fakadó többletköltségeiket a fogyasztókra.

A MEH is megszűnik, és helyette egy rendeletek alkotására is feljogosított, elődjénél sokkal erősebb szerv, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal áll fel. A változtatás után a bíróságon már nem lehet megtámadni a döntéseket, a rendeletekkel szemben már csak az Alkotmánybíróságon indítható jogorvoslat.

Ennek hatására a múlt héten csütörtökön a Tigáz DSO Földgázelosztó Kft. el is állt a további pereskedéstől. Az áramszolgáltatok most azzal érveltek, hogy a múlt csütörtökön hatályba lépett törvény csak a következő díjmegállapításnál vehető figyelembe. Ezzel szemben a MEH jogi képviselője a tárgyaláson azt hangoztatta, hogy a hivatal jogszerűen, "a lakossági fogyasztók fokozott védelme érdekében" járt el.