A benzinárat nem érinti a rezsicsökkentés

Vágólapra másolva!
Már tárgyalja a parlament a rezsicsökkentésről szóló törvényt, de Rogán Antal szerint a palackos gáz ára és a kéményseprési díj is csökkenhet.
Vágólapra másolva!

A rezsicsökkentés végrehajtásáról szóló törvényjavaslat elfogadása biztosítani fogja a díjcsökkentések megvalósulását - mondta Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője kedden sajtótájékoztatón.

A törvényjavaslat - amelyet kedden kezdett tárgyalni a parlament - az áram, a földgáz és a távhő árának január 1-jei csökkentése mellett rögzíti a víz- és a szemétszállítási díjak tízszázalékos mérséklését július 1-jével, és kötelezővé teszi annak feltüntetését a számlákon. Ha ez elmarad - és a fogyasztóvédelmi hatóság megállapítja a szerződésszegést - a szolgáltatónak tízezer forint kötbért kell fizetnie a fogyasztónak.

Rogán Antal elmondta: a palackos gáz árának csökkentését is megvalósíthatónak tartja az év második felétől, a kéményseprési díjaknál pedig "a meglepően nagy és elfogadhatatlan árváltozások" miatt tízszázalékosnál nagyobb díjcsökkentés is elképzelhető, de ezt még vizsgálják. Az üzemanyagárak esetleges csökkentését firtató kérdésre közölte: azok nem tartoznak a rezsiköltségek közé, az üzemanyagok piacán pedig érvényesül a verseny.

A frakcióvezető hangsúlyozta, hogy a rezsicsökkentést a szolgáltatók profitjának rovására hajtják végre. Kiemelte, hogy 1995 és 2011 között a villamosenergia- és a földgázszolgáltatók összesen 1040 milliárd forint profitot termeltek, tehát "van minek a terhére megvalósítani a rezsicsökkentést".